V Číně otevřen nový komplex na léčení terminálně nemocných AIDS

7.6.2004 

Nedávno byl otevřen v tomto městě v jihozápadní čínské provincii Hunan velký komplex AIDS Caring Center na péči o terminální pacienty této nemoci.

Zakladatel, španělský jezuita Luis Ruiz, začal v roce 1986 pracovat mezi malomocnými v provincii Guangdong, kde byly jen těsné domečky bez vody a elektrického proudu. V současné době spravuje 145 útulků pro malomocné s asi 10.000 postižených v celé Číně. Dnes už 90 letý misionář, který má za sebou mnohaletou zkušenost s prací s tělesně i duševně postiženými v Macau, byl na návštěvě několika útulků pro malomocné v provincii Hunan, když ho čínská vláda požádala, aby zřídil středisko por léčení AIDS a nabídla mu, že bude podporovat projekt. Navzdory počátečním těžkostem byl projekt uskutečněn za pomoci několika řeholních sester a jednoho maryknollského kněze.

Středisko stojí uprostřed nemocničního areálu pro léčení drogově závislých. Bude vedeno dvěma lékaři specializovanými na léčeni AIDS.

V rámci zahájení provozu tohoto střediska P. Ruiz sloužil eucharistickou oběť a v homilii zdůraznil svrchovanou důležitost lásky při ošetřování nemocného. Mnozí Čínané pak vydávali svědectví o velkodušnosti kněží a řeholních sester, kteří se starají o termínální pacienty v tomto středisku.

Jiří Sýkora

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.