Petrův nástupce přijal patriarchu koptské pravoslavné církve

10.5.2013 

Patriarcha koptské pravoslavné církve Teodor II. po svém včerejším příjezdu do Vatikánu navštívil baziliku sv. Petra a nekropoli s apoštolovým hrobem. Ubytoval se v Domě sv. Marty, kde se již včera večer mohl neoficiálně setkat s papežem. Dnes dopoledne jej Svatý otec přijal na zvláštní audienci v knihovně Apoštolského paláce, kterou zakončila společná modlitba v kapli Redemptoris Mater.

Kéž vaše dnešní návštěva posílí vztahy přátelství a bratrství, kterými jsou již spojeny stolec sv. Petra a stolec sv. Marka, dědic nedozírného odkazu mučedníků, teologů, svatých mnichů a věrných Kristových následovníků, kteří pokolení za pokolením přinášejí svědectví evangeliu, navzdory nelehkým situacím.

Zahájil papež František svůj pozdrav, ve kterém připomněl setkání koptského papeže Šenuta III. se Svatým otcem Pavlem VI. Před čtyřmi desítkami let – 10.5.1973 – jím začal ekumenický dialog obou církví, který později vyústil v podepsání společné kristologické deklarace (1988) a ustavení Smíšené mezinárodní komise teologického dialogu mezi katolickou církví a zástupci všech pravoslavných církví (1979). Petrův nástupce tyto kroky označil za milníky ekumenismu.

Jsme šťastni, že dnes můžeme potvrdit to, co naši předchůdci slavnostně vyhlásili. Jsme rádi, že nás spojuje jeden křest. Jeho zvláštním výrazem je naše společná modlitba, která dychtí po dni, kdy se splní Pánovo přání a budeme moci mít účast na jednom kalichu.

Papež František ocenil pozornost, kterou nově zvolený koptský pravoslavný patriarcha věnuje katolickým Koptům v Egyptě. Z jeho iniciativy vzešla činnost Národní rady křesťanských církví, usilující o bratrské vztahy mezi jednotlivými církvemi a jejich zapojení ve společnosti. Sdílím rovněž vaši starost o osudy vaší země a roli křesťanských komunit, dodal Svatý otec:

”Trpí-li jeden úd, trpí s ním všechny ostatní údy, je-li některý úd vyznamenán, všechny ostatní údy se s ním radují” (1 Kor 12,26). To je zákon křesťanského života a v tomto smyslu můžeme říci, že existuje ekumenismus utrpení. Tak jako krev mučedníků byla semenem síly a plodnosti církve, tak se sdílení každodenního utrpení může stát účinným nástrojem jednoty. A jistým způsobem je toto pravdivé také v širším společenském rozměru a ve vztazích mezi křesťany a nekřesťany. Ze společného utrpení mohou totiž s Boží pomocí vyklíčit odpuštění, smíření a pokoj.

Pocházím ze země od Nilu a z církve, jejíž dějiny čítají 19 století, reagoval patriarcha Teodor II. Pozval papeže Františka na návštěvu Egypta a vyjádřil ještě jedno zvláštní přání:

Kéž je naše dnešní setkání prvním z dlouhé řady láskyplných a bratrských setkání mezi oběma velkými církvemi. Navrhuji proto, aby se každoročně 10. května slavil svátek bratrské lásky mezi katolickou a koptskou pravoslavnou církví.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.