Zahájení beatifikačního procesu šesti italských řeholnic, obětí Eboly

29.4.2013 

Katedrála v Kikwitu zažila při včerejší mši svaté slavnostní otevření beatifikačního procesu šesti italských řeholnic, které před osmácti lety zemřely při epidemii Eboly. V duchu charismatu své kongregace Sester chudých se rozhodly zůstat u nemocných a rovněž pečovat o spolusestry, nakažené virem. Pro Vatikánský rozhlas hovoří sestra Linadele Cancliniová, postulátorka kauzy:

Otevření této kauzy nás vrací do oněch dramatických okamžiků, které nyní prožíváme ve světle víry. Není to poprvé, co přijíždím do Konga a potkávám lidi, kteří naše sestry poznaly. Vzpomínají na tyto ženy, které přišly z dálky, aby darovaly svůj život. Smrt těchto šesti řeholnic bílé pleti tehdy naštěstí otřásla celým světem. Kdyby umírali jenom původní obyvatelé Konga, asi by se mnoho nestalo. Oběť našich sester však posloužila k tomu, že se podařilo zachránit životy mnoha dalších konžských bratří.

Šestice řeholnic pocházela z italského Bergama, stejně jako zakladatel jejich kongregace, bl. Luigi Palazzolo. V náčrtu prvních konstitucí severoitalský kněz sestrám doporučuje, aby „vykonávaly službu chudým nemocným (...) i v čase nakažlivých chorob a moru”. Řeholnice naší kongregace se k tomu zavazují zvláštním slibem, vysvětluje postulátorka beatifikační kauzy a dodává: Naše sestry se neobávaly nákazy, ale naplňovaly větu evangelia: Nikdo nemá větší lásku než ten, kdo za své přátele položí svůj život (Jan 15,13).

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.