Zemřel čínský jezuita a biskup, Jin Luxian

29.4.2013 

Minulý pátek (26.4.) zemřel 97 letý biskup Jin Luxian, jedna z nejvýznamnějších osobností církve v Číně, do níž se promítla dramatická situace života čínské církve. Nejprve byl státem jmenovaný ordinář diecéze Šanghaj a později jej papež schválil jako pomocného biskupa tohoto města.

Jin Luxian vstoupil ve 22 letech do Tovaryšstva Ježíšova, svoji řádovou formaci přijal ve Francii a Itálii. Po návratu do Číny působil v Šanghaji, kde byl roku 1955 s několika stovkami dalších kněží a laiků uvězněn a pět let držen v izolaci. Potom byl odsouzen na dalších 18 let do vězení. Po sedmnácti letech byl propuštěn a v roce 1982 začal spolupracovat se státem kontrolovaným Vlasteneckým sdružením čínských katolíků, které mu dovolilo otevřít kněžský seminář na nejznámějším čínském mariánském poutním místě v Šešan. Roku 1985 přijal biskupské svěcení bez papežského schválení a o tři roky později jej Vlastenecké sdružení jmenovalo do funkce ordináře diecéze Šanghaj. Rok před tím byl totiž právoplatný ordinář a kardinál in pectore, Gong Pinmei, propuštěn po 33 letech z vězení, ale vzápětí vyhoštěn do Spojených států.

Pomocný biskup Luxian se tedy jakožto státem uznaný ordinář chopil obnovy církevních struktur. Opravoval kostely, pečoval o formaci seminaristů a vydávání katolických knih. Díky svým dobrým stykům v Pekingu se mu podařilo přivést do semináře profesory z území, která nepodléhala komunistickému režimu. Byli mezi nimi např. dnešní kardinál Joseph Zen, bývalý arcibiskup Hong-Kongu, a nynější arcibiskup Savio Hon, sekretář vatikánské Kongregace pro evangelizaci. V roce 2005 se biskup Jin Luxian smířil s Apoštolským stolcem, který jej schválil jako pomocného biskupa Šanghaje. Poslední měsíce byl hospitalizován. Zemřel v izolaci, protože režim nedovolil žádné návštěvy.

Není zřejmé, jak proběhne pohřeb biskupa Jin Luxiana. V minulém roce ordinář Šanghaje biskup Xin Wenzhi totiž z nejasných důvodů odstoupil. Po dohodě se státními orgány sice Apoštolský stolec jmenoval biskupa Taddeo Ma Daqina, ale ten hned po přijetí biskupského svěcení oznámil, že vystupuje z Vlasteneckého sdružení čínských katolíků, načež byl internován v domácím vězení v kněžském semináři v Šešan. Sekretář Kongregace pro evangelizaci, arcibiskup Hon, doufá, že se bude moci zúčastnit pohřbu.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.