100 tisíc lidí na generální audienci papeže Františka

24.4.2013 

Nápor poutníků, kteří přicházejí na středeční generální audience neustává. Také dnes přišlo nebývalé množství lidí, které ochromilo dopravu v okolí Vatikánu. Podle odhadů se na náměstí sv. Petra, na přilehlém náměstí Pia XII. a na ulici Via della Conciliazione shromáždilo na 100 tisíc lidí, aby se setkali s Petrovým nástupcem. Papež František věnoval svou dnešní katechezi další pravdě křesťanského vyznání víry: Kristovu návratu a poslednímu soudu. V samotném závěru pak řekl:

Drazí bratři a sestry, kéž v nás vyhlídka na poslední soud nikdy nevyvolává strach, ale spíše nás vybízí, abychom lépe žili přítomnost. Bůh nám milosrdně a trpělivě dává čas, abychom se Jej denně učili rozpoznávat v chudých a maličkých, přičiňovali se o dobro a bděli v modlitbě a lásce. Kéž nás Pán na konci našeho života a dějin shledá dobrými a věrnými služebníky.

PLNÉ ZNĚNÍ katecheze papeže Františka je ZDE

V závěru generální audience Svatý otec obrátil pozornost k Sýrii:

Únos dvou pravoslavných metropolitů, řeckého a syrského, ve městě Aleppo, o jejichž propuštění kolují protikladné zprávy, je další znamením tragické situace, kterou prochází drahý syrský národ, kde násilí a zbraně nadále rozsévají smrt a utrpení. Modlím se za oba biskupy, aby se vbrzku vrátili ke svým komunitám, prosím Boha o osvícení srdcí a znovu opakuji naléhavou výzvu z Božího hodu Velikonočního, aby bylo zastaveno prolévání krve, byla poskytnuta nezbytná humanitární pomoc obyvatelstvu a co nejdříve bylo nalezeno politické řešení krize.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.