Římský biskup vysvětil deset kněží svojí diecéze

21.4.2013 

Svatopetrské náměstí zaplnilo před polednem přibližně 70 tisíc lidí. Mnozí z nich byli přítomni již od rána v bazilice sv. Petra na mši svaté, při níž římský biskup František udělil kněžské svěcení deseti seminaristům ze tří římských seminářů (4 ze semináře římské diecéze, 4 ze semináře neokatechumenátní cesty Redemptoris Mater a 2 ze semináře oblátů Divino Amore). Papež František při té příležitosti pronesl homilii, která je jako vzor homilií pro obřady kněžských svěcení publikována v italském vydání Papežského pontifikálu, a doplnil ji jen drobnými spontánními postřehy. Další zvláštností dnešního obřadu udělování svěcení byla společná modlitba Svatého otce se svěcenci v sakristii před zahájením liturgie podle zvyku, který pěstoval během své biskupské služby v Buenos Aires.

K tématu duchovních povolání se Svatý otec vrátil v polední promluvě, kterou pak jako obvykle pronesl z okna třetího patra apoštolského paláce. Potom papež František zaměřil pozornost na Venezuelu a Čínu:

Pozorně sleduji události, ke kterým dochází ve Venezuele. Doprovázím je s hlubokou starostí, intenzivní modlitbou a nadějí, že se budou hledat a najdou spravedlivé a pokojné cesty pro překonání chvíle velkých těžkostí, kterými tato země prochází. Vybízím drahý venezuelský lid, zvláště představitele institucí a politiky, aby důrazně odmítli jakýkoli typ násilí a zavedli dialog založený na pravdě, vzájemném uznání, společném hledání obecného blaha a lásce k vlasti. Prosím věřící, aby se modlili a zasadili se o smíření a pokoj. Spojme se v modlitbě plné naděje za Venezuelu a svěřme ji do rukou Naší Paní v Coromoto.

Myslím také na všechny, kdo byli postiženi zemětřesením, které nastalo v jihozápadě Číně. Modleme se oběti a za ty, kdo v důsledku ničivého zemětřesení trpí.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.