Papež František k výročí Druhého vatikánského koncilu

16.4.2013 

„Duch svatý pobízí lidi a církev jít dopředu, ale my odporujeme a nechceme změnu,“ řekl dnes ráno papež František v homilii během soukromé eucharistie v kapli Domu sv. Marty za účasti zaměstnanců governatorátu městského státu Vatikán. Na dnešek připadají 86. narozeniny Benedikta XVI. a papež František to připomněl hned v úvodu mše svaté:

Obětujme tuto mši za něho, aby Pán byl s ním, sílil jej a těšil.

V homilii pak Svatý otec pokračoval v komentáři čtení ze Skutků apoštolů, které v dnešní liturgii podává rozhodná slova sv. Štěpána ukamenovaného za zvěst o Vzkříšeném Kristu: „Vy tvrdošíjní, vy vždycky odporujete Duchu svatému“ (Sk 7,51). Štěpán pak připomíná ty, kteří pronásledovali proroky, zabili je a potom jim vystavěli krásné náhrobky. Také Ježíš – podotkl papež František – připomíná Emauzským učedníkům: „Jak jste nechápaví a váhaví uvěřit tomu všemu, co mluvili proroci“ (Lk 24,25) a „také mezi námi – dodal Svatý otec – vždycky existuje odpor proti Duchu svatému“:

Abychom to řekli jasně: Duch svatý nás obtěžuje, protože nás nutí se hnout a jít a pobízí církev, aby se ubírala vpřed. A my jsme jako Petr na hoře Proměnění: »Ach, jak je krásné přebývat tady společně«.. jen ať nás nechá. Chceme, aby se Duch svatý utišil… chceme si ochočit Ducha svatého. A to nejde. Protože On je Bůh. On je oním vanutím, o kterém nevíš, odkud přichází a kam jde. Je silou Boží a dodává nám útěchu a sílu, abychom šli vpřed. Avšak, jít vpřed, obtěžuje. Pohodlí je hezčí.

Dnes se zdá – pokračoval papež – že jsme „všichni spokojeni“ s přítomností Ducha svatého, ale „není tomu tak. Toto pokušení je stále dnešní. Jenom jeden příklad, pomysleme na koncil“:

Koncil byl hezkým dílem Ducha svatého. Vzpomeňme na papeže Jana, vypadal jako dobrý farář, byl poslušný Duchu svatému a jednal podle toho. Avšak, učinili jsme po padesáti letech všechno, co nám Duch svatý na koncilu řekl? V oné kontinuitě růstu církve, kterou byl koncil? Nikoli. Slavíme toto výročí, uděláme pomník, ale jenom ať neobtěžuje. Nechceme změnu. Ba více: jsou hlasy, které chtějí jít nazpět. Tomu se říká tvrdošíjnost, toto je snaha ochočit si Ducha svatého, toto je nechápavost a zdráhavost srdce.

A totéž – pokračoval papež – děje se také v našem osobním životě. „Duch nás pobízí vydat se cestou více evangelní, ale my odporujeme. Přitom však je právě Duch svatý tím, který nás osvobozuje Ježíšovou svobodou a svobodou dětí Božích:

Neodporovat Duchu svatému – toto je milost, o kterou bych rád, abychom Pána všichni prosili. O poddajnost Duchu svatému, onomu Duchu, který k nám přichází a vede nás vpřed cestou svatosti, onou tak krásnou svatostí církve; o milost poddajnosti Duch svatému. Kéž se tak stane.

Řekl papež František v dnešní homilii při eucharistii v kapli Domu sv. Marty.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.