Svatý otec přijal další toskánské biskupy

13.4.2013 

Papež je opravdu pozorný posluchač a také dobrý rádce, sdělil Vatikánskému rozhlasu mons. Simone Giusti. Biskup toskánské diecéze Livorno byl ve druhé skupině středoitalských pastýřů, které Svatý otec přijal v rámci jejich kanonické návštěvy ad limina: „Řekli jsme mu, že v Toskánsku víra nepolevuje. Lid zůstává katolický, navzdory silné sekularizaci. Víra tu dosud odolává světským podnětům. Věřící mé diecéze se mi svěřili, že papeži dobře rozumí. Chápou jeho gesta a jednoduché vyjadřování. Především ale vnímají jeho gesta, která jsou výmluvnější než slova. Papež slíbil, že naši diecézi navštíví – pravděpodobně příští rok, kdy budeme slavit 450. výročí od prohlášení Panny Marie z Montenero hlavní patronkou Livorna.

Papež toskánské biskupy upozornil, kam má směřovat jejich pastorace:

Jsou to mladí lidé. Papež řekl – nedopusťte, aby byli okradeni o naději. Mladý člověk je už ze své podstaty plný naděje a radosti ze života, o kterou ho dnes chtějí obrat. Zásadní je také role farností – jak řekl Svatý otec, pro křesťana je farnost mateřská, základní i střední škola. Dále je nutné rozvíjet sdružení, která se na farnost váží a poskytují specifickou formaci pro svědectví v různých prostředích – patří sem asociace jako Katolická akce, skaut a další.

Vysvětlil biskup středoitalského Toskánska, které Svatý otec ostatně dobře zná. Z městeček Pescia a Montecatini v pistoiské provincii totiž pocházeli jeho příbuzní.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.