Převážně muslimská manifestace proti islámskému extremismu

11.4.2013 

Mezi muslimy a křesťany neexistují rozbroje, obě komunity si přejí jednotný Egypt, tvrdí pro agenturu Asia News mluvčí organizace Maspero Youth Union, Magdi Mina. Sdružení v úterý uspořádalo manifestaci protestující proti útoku na koptskou pravoslavnou katedrálu sv. Marka v Káhiře, při kterém minulou sobotu (7.4.) zemřeli dva lidé. Osmdesát dalších bylo zraněno a kostel silně poškodily plameny. Aktivisté ze sdružení kritizují mediální dezinformaci, podle které měli útok vyprovokovat sami Koptové. Podle očitých svědků ale konflikt zahájili neznámí extremisté, kteří se vmísili do pohřebního průvodu. V katedrále se totiž měly konat pohřební obřady čtyř křesťanů, kteří přišli o život při předchozích náboženských nepokojích na káhirské periferii. Podle amatérských záběrů extrémisté provolávali protikřesťanská hesla a vyzývali k nenávisti, za naprosté nečinnosti dohlížející policie. Státní policejní jednotky naopak k násilnostem přispěly nasazením slzného plynu proti ženám a starým lidem, ukrývajícím se uvnitř katedrály, dokazuje videozáznam.

Za dva tisíce let katedrála nezažila obdobný útok, kritizoval nečinnost státních úřadů a zejména prezidenta Mursího koptský pravoslavný patriarcha Teodor II. v soukromé televizi On Tv a dodal: Situace dosáhla úrovně neudržitelného chaosu. Nechceme jen slova, ať nastoupí skutky, vyzývá koptský papež s poukazem na vládní výbory pro menšiny, které fungují pouze na papíře.

Úterní manifestace, která vedla z centra Káhiry k budově koptské katedrály, se účastnilo pět tisíc obyvatel hlavního města, převážně muslimů. Jeden z nich – Hisman el-Shazly – pro agenturu AsiaNews uvedl: Současný režim se snaží vrážet klín mezi křesťany a muslimy, chce oddělit bratry od sester, otce od synů. Proto svým přátelům radím, aby měli otevřené oči.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.