Oddělit evangelium od kultury je nebezpečné

4.6.2004 

O vnášení světla do morálních a intelektuálních zmatků hovořil Jan Pavel II. jako o diakonii naděje k další skupině amerických biskupů končící svou návštěvu ad limina Apostolorum. Biskupy z Colorada, Wyomingu, Utahu, Arizony, Nového Mexika a západního Texasu přijal Svatý otec dopoledne před příjezdem amerického prezidenta.

Jan Pavel II. upozornil, jak nebezpečné je pro člověka oddělení evangelia od kultury, rezignace na hledání pravdy a nejzazšího smyslu lidské existence. Dílo evangelizace v tomto kontextu označil za službu naději. Vyzval biskupy, aby všechna jejich činnost směřovala k hlásání Krista. Podstatnou roli v evangelizaci současné kultury mají - podle slov Svatého otce ? objevovat také zasvěcené osoby. Jejich zvláštním povoláním je apoštolát ?intelektuálního milosrdenství?.

Vrátil se také k roli laiků. V situaci mylného, ale rozšířeného krajně individualistického chápání lidských práv, je úkolem laiků šířit ve společnosti křesťanské hodnoty. Jediným pevným bodem totiž zůstává Kristovo Velikonoční tajemství ? napsal v poselství americkým biskupům Svatý otec.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.