Dnešní audience Svatého otce

11.4.2013 

Papež František dnes přijal na soukromé audienci mosambického premiéra. Pan Alberto Clementino Vaquina se poté setkal také s kard. státním sekretářem Bertonem a sekretářem pro vztahy se státy arcibiskupem Mambertim. Obě strany vyjádřily uspokojení nad dobrými diplomatickými vztahy Mosambiku a Svatého stolce, ukotvenými v bilaterální smlouvě, podepsané roku 2011 a ratifikované vloni. Hovor se týkal rovněž přínosu katolické církve k rozvoji země a aktuálního dění na jihu Afriky.

Dopolední program Svatého otce pokračoval přijetím biskupů středoitalského Toskánska, kteří v těchto dnech vykonávají kanonickou návštěvu ad limina apostolorum. Jejich delegaci vede arcibiskup Florencie, kard. Giuseppe Betori. Kromě biskupů jednotlivých toskánských diecézí do Říma přijel rovněž opat kláštera Monte Olivetto Maggiore. Opatství, kde vznikla olivetánská kongregace benediktinského řádu, je přímo podřízeno Svatému stolci.

Po poledni papež přijal členy americké Papal Foundation, tedy Papežské nadace. Toto laické sdružení, které je v Římě na své každoroční pravidelné pouti, finančně podporuje apoštolský úřad v univerzální církvi. Letos si připomíná 25 let od svého vzniku. Americké donátory, kteří se vstupem do nadace zavazují k příspěvku v hodnotě jednoho milionu dolarů, doprovázel kard. Donald Wuerl. Washingtonský arcibiskup papeže seznámil s prací nadace za uplynulý rok : Papal Foundation financovala částkou více než 8 a půl milionu dolarů (8 575 500) stovku projektů, grantů a kněžských a řeholních stipendií. Svatý otec při dnešním setkání se členy nadace nepronesl žádnou oficiální promluvu – udělil přítomným své požehnání a poté každého osobně pozdravil.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.