Papež František: Bůh s námi jedná jako s dětmi

10.4.2013 

Přibližně 30 tisíc lidí se dnes dopoledne za krásného slunečného počasí sešlo na Svatopetrském náměstí ke generální audienci Svatého otce. Předcházela jí nejprve obvyklá asi dvacet minut trvající projížďka papežského vozu po náměstí mezi přítomnými, k nimž Svatý otec jako obvykle sestupoval z vozu, aby je pozdravil přímo, zvláště nemocné a děti. Ve své katechezi se papež František věnoval opět události Zmrtvýchvstání, tentokrát z hlediska jeho spásonosného smyslu a přínosu, a v samotném závěru řekl:

Drazí bratři a sestry, tomu, kdo se nás ptá po důvodech naší naděje (srov. 1 Petr 3,15), ukazujme Zmrtvýchvstalého Krista. Ukazujme Jej hlásáním Slova, ale především svým životem vzkříšených. Ukazujme radost z toho, že jsme Božími dětmi, svobodu, kterou nám dává život v Kristu, jenž je pravou svobodou, tou, která nás zachraňuje z otroctví zla, hříchu a smrti! Hleďme na nebeskou vlast a dostane se nám nového světla a síly také v našem úsilí a každodenním namáhání. Je to cenná služba, kterou máme poskytovat tomuto našemu světu, který často již nedovede pozvednout zrak vzhůru a není s to vzhlédnout k Bohu.

PLNÉ ZNĚNÍ katecheze papeže Františka je ZDE

V závěru audience Svatý otec obrátil pozornost ke včerejšímu zemětřesení v Íránu, které si vyžádalo přibližně 40 mrtvých a 850 zraněných:

Zaznamenal jsem zprávu o silném zemětřesení, které postihlo jih Íránu a způsobilo smrt mnoha lidí, četná zranění a vážně škody. Modlím se za oběti a vyjadřuji svoji blízkost obyvatelstvu postiženému touto pohromou. Modleme se za všechny tyto bratry a sestry v Íránu.

Poprvé dnes při pozdravech účastníků hlavních jazykových skupin použil Svatý otec jiný jazyk než italštinu. Krátké souhrny katechezí a pozdravy jinak tlumočí speaker. Výjimku učinil papež u svých krajanů, konkrétně členů fotbalového klubu San Lorenzo Almagro z Buenos Aires, jehož byl v mládí příznivcem.

Po skončení audience, jak je běžně zvykem, se papež osobně pozdravil s přibližně padesáti jednotlivci. Dnes mezi nimi byla také americká zpěvačka Patti Smith, která v těchto dnech koncertuje v Římě a chtěla se s papežem setkat: „Je to velmi zajímavá osobnost – řekla o papeži zpěvačka – moc se mi líbí. Nejsem ovšem katolička, ale pokládám za hezké, že si zvolil jméno, které reprezentuje pokoru, zřeknutí se materialismu a vnímavost k přírodě.“

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.