Prezident Bush ve Vatikánu

4.6.2004 

Spolupráce Ameriky a Evropy na řešení současných problémů lidstva, co nejrychlejší návrat bezpečnosti a politické suverenity v Iráku, pokoj ve Svaté zemi - to byla hlavní témata projevu Jana Pavla II. k americkému prezidentu, Georgi Bushovi.

Prezidenta Spojených Států, který přijel do Říma oslavit 60. výročí osvobození města americkou armádou, přijal Svatý otec v pravé poledne k soukromému rozhovoru ve své knihovně. Následně se spolu odebrali do Klementinského sálu, kde návštěva pokračovala audiencí celé 50-ti členné skupiny prezidentova doprovodu, ve kterém nechyběl státní sekretář, Colin Powell, ani poradkyně pro národní bezpečnost, Condoleezza Rice.

Jan Pavel II. připomněl historické události před 60-ti lety. George Bush přijel uctít památku amerických vojáků, kteří nasadili životy za svobodu evropských národů. Svatý otec dodal, že také mnoho Poláků padlo v bojích o svobodu našeho kontinentu. Konstatoval dále, že se setkávají ve chvíli poznamenané hlubokým nepokojen nad situací na Blízkém východě. Pozice Svatého Stolce je známa z četných dokumentů i z bezprostředních diplomatických jednání, uvedl papež a pokračoval:

?Je zřejmé, že si všichni v této situaci přejí co nejrychlejší návrat k normalitě, za aktivní účasti mezinárodního společenství a zejména Organizace spojených národů, aby byl Iráku zajištěn rychlý návrat suverenity a bezpečnosti všech jeho občanů.?

Nedávné ustanovení irácké vlády je povzbudivým krokem k tomuto cíli, řekl Jan Pavel II. Vyjádřil přání, aby podobná naděje na mír zazářila také ve Svaté zemi a vedla k novým jednání v duchu upřímného dialogu. Svatý otec zdůraznil, že války a mezinárodní terorismus nelze překonat bez společné a rozhodné obrany všemi sdílených lidských hodnot. Papež dále vysoce ocenil humanitární pomoc, kterou Američané poskytují zejména Africkým zemím. S uznáním hovořil také o prezidentově podpoře morálních hodnot, zvláště úcty k životu a k rodině. ?Bůh žehnej Americe,? dodal po dlouhém potlesku Svatý otec.

V závěru audience George Bush předal papežovi nejvyšší americké občanské vyznamenání: Prezidentskou medaili svobody. V listopadu loňského roku ji Janu Pavlu II. přiznala Sněmovna reprezentantů Kongresu Spojených Států za úlohu, jakou sehrál při pádu komunismu a za obranu svobody na celém světě. Prezident Bush neváhal ve svém projevu označit Svatého otce za hrdinu této doby, bojujícího o důstojnost každého člověka a stojícího na straně nejslabších.

***

Hledat na serveru RadioVaticana.cz všechny články o americkém prezidentovi G. W. Bushovi.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.