Není důvodů nezmínit hodnoty, ze kterých ústava EU vyrůstá

27.10.2003 

Nejvážnějším nedostatkem budoucího ústavního dokumentu Evropské unie je naprosté opominutí křesťanského elementu, konstatují účastníci Konventu Křesťanů pro Evropu. Po dva dny, 25. a 26. října zasedali v Krakově křesťanští intelektuálové, politici, lidé ze světa kultury a duchovní z celé Evropy, aby diskutovali o podílu křesťanů na budování občanské společnosti a nad otázkami vzniku evropské ústavy. Na zakončení svého setkání ohlásili ?Krakovskou deklaraci?, ve ve které shrnují své kritické připomínky k projektu ústavního dokumentu Evropské unie.

Především podotýkají, že není žádný pádný důvod pro to, aby v preambuli nebyly uvedeny zdroje, na kterých se zakládá a ze kterých čerpá smysl text celého traktátu.

?Křesťanství hrálo po celé věky zásadní roli v utváření naší společné kultury a morálky a jeho přítomnost nezanikla dodnes. Výrazným dokladem toho je fakt, že téměř všichni otcové, zakladatelé a tvůrci spojené Evropy, jako byli Schuman, Monnet, Adenauer či De Gasperi byli křesťanskými politiky,? zdůvodňují účastníci Konventu křesťanů pro Evropu své stanovisko. Všímají si rovněž toho, že křesťanská idea nemá povahu vylučující, ale integrující, neodmítá jiná hlediska a nabízí historickou příležitost překonat otevřený a trvající konflikt mezi laicismem a křesťanstvím.

Mezi dalšími nedostatky traktátu jmenuje Krakovská deklarace málo konkrétní linie pro boj s bídou v členských zemích a nedostatek specifikace v otázce mezinárodní solidarity. Lítost pak vyjadřuje nad tím, že traktát nezaujímá žádné rozhodné stanovisko k otázce obrany života od početí až do přirozené smrti.

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.