Biskup Nazzaro : Modlete se za nás v této temné hodině

5.4.2013 

Severosyrské Aleppo zažilo skutečný pašijový týden, referují prostřednictvím kustodie Svaté země tamní dvě františkánské komunity. Ve městě zmučeném boji dosud zůstaly ušetřeny čtvrti obývané křesťanskou komunitou, v posledních dnech se však situace dramaticky změnila, sdělují alepští františkáni. Opoziční ozbrojenci obsadili území hraničící s našimi hřbitovy a zaútočili na křesťanskou čtvrť. Lidé odsud utíkali pouze s tím, co měli na sobě, informuje O. Abou-Khazen. Jedná se celkem o 350 rodin, ke kterým se přidali také obyvatelé sousedních dvou, převážně křesťanských, ostřelovaných čtvrtí.

Přesto jsme slavili za hojné účasti věřících všechny obřady Svatého týdne, pokračuje zpráva z Aleppa. Na Bílou sobotu povstalci zasáhli hlídače našeho katolického hřbitova, který na místě zemřel. Nemůžeme pohřbívat zemřelé, protože hřbitovy jsou obsazené a nedostupné, informují dále františkáni. Guvernér oblasti nám proto provizorně vyhradil jeden pozemek pro křesťanské pohřební obřady. Od soboty jsme bez světla a vody, telefonického a internetového spojení. Všichni bratři z komunity dosud žijí a snaží se být znamením naděje pro obyvatelstvo, které myslí jenom na útěk, uzavírá představený O. Abou-Khazen a dodává: Františkáni působí v Aleppu od roku 1238. Nyní je nás pouze pět ve dvou řeholních domech, chceme tu však zůstat.

Pokud fungují generátory, přicházejí zprávy z trýzněného města také od tamního apoštolského vikáře. Mons. Giuseppe Nazzaro naposledy v pondělí velikonočního oktávu píše: Již dvanáct dní jsme bez vody a elektřiny. V budově apoštolského vikariátu jsme ubytovali sirotky a tělesně postižené. Jsou oběťmi této války, ve které bratr vraždí bratra. Přátelé, modlete se za nás v této temné hodině, vyzývá apoštolský vikář syrského Aleppa.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.