Papež telefonoval bývalému osobnímu sekretáři bl. Jana XXIII.

4.4.2013 

Papež František v pondělí telefonoval bývalému sekretáři Jana XXIII, informuje list L´Osservatore Romano. Arcibiskup Loris Francesco Capovilla, kterému bude v říjnu 98 let, žije v rodné obci blahoslaveného papeže, severoitalském Sotto il Monte (provincie Bergamo). Bydlí v domě, který byl v letech 1925 až 1958 letním sídlem biskupa a později kardinála Roncaliho. Osobní sekretář Jana XXIII. v budově zvané Ca’ Maitino zřídil památník a muzeum.

Arcibiskup Capovilla zaslal papeži Františkovi u příležitosti jeho nástupu na Petrův stolec osobně redigovanou brožuru, nazvanou „Zmrtvýchvstání Páně ve světle II. Vatikánského koncilu“ s podtitulem „S papežem Františkem si připomínáme 50. výročí Pacem in terrris (11.4.2013) a 50 let od odchodu Jana XXIII. (3.6.2013). Útlou publikaci tvoří kromě obrazového doprovodu krátké texty mons. Capovilly, které papež František v telefonátu označil za „cenné jako homilie“. Osobní sekretář Jana XXIII. sdělil, že pozdrav Svatého otce je jistě adresovaný více než jemu osobně rodnému kraji „dobrého papeže“. Arcibiskup Capovilla v telefonickém rozhovoru papeži Františkovi také připomněl svůj věk. Svatý otec však podotkl, že důležitý je duch. Poté mons. Capovillu požádal o modlitbu na přímluvu Jana XXIII., aby současnému papeži a všem lidem pomohl ke větší dobrotě.

Naposledy mi papež zatelefonoval před padesáti lety, svěřuje se vatikánskému deníku bývalý sekretář Jana XXIII. Popisuje také, jaká očekávání vkládá do nového Kristova náměstka: tichost a pokoru srdce. A dokládá své přesvědčení poukazem na homilii, pronesenou Janem XXIII. při zahájení pontifikátu. Papež Roncali tehdy shrnul učení Božského Mistra do věty Matoušova evangelia: Učte se ode mě, neboť jsem tichý a pokorný srdcem (Mt 11,29). Modleme se proto, uzavírá mons. Capovilla, za současného Petrova nástupce, aby dosáhl dokonalé mírnosti a pokory. Buďme si jisti, že pokračování v přednostně duchovním dílu Otce všech věřících bude přínosem také pro současný sociální pozemský řád.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.