Maronitský patriarcha Rai o letošních meditacích Via Crucis

29.3.2013 

Meditace ke Křížové cestě, která dnes po deváté hodině večerní v římském Koloseu evokuje Ježíšovu bolestnou, letos připravili mladí lidé z Libanonu pod vedením maronitského patriarchy. V zastaveních Křížové cesty pohlížíme do Kristovy tváře, abychom nalezli sílu a světlo k nesení vlastních křížů, řekl Vatikánskému rozhlasu kard. Béchara Boutros Raï:

A těmi jsou válka, násilí, nesplněná očekávání mladých lidí, utrpení emigrace, neexistující vyhlídky do budoucnosti, nevyřešené konfliktní situace. Mezinárodní společenství se vůbec nezajímá o to, aby usilovalo o mír a spravedlnost ve světě. Na Blízkém východě zažíváme tragédii palestinské otázky, tragédii syrské války, problémy fundamentalismu...

Rozjímání ke Křížové cestě vycházejí z východní liturgie a velkým dílem rovněž z posynodální apoštolské exhortace Benedikta XVI. Ecclesia in Medio Oriente. Mladí lidé meditují nad bolestí a utrpením, zároveň se však otevírají naději, zdůraznil kard. Raï.

Ano, jsme si totiž jisti, že zastavení Křížové cesty se neuzavírají čtrnáctým. Podle tradice našich církví totiž existuje ještě patnácté zastavení – tedy Vzkříšení. Veškerá hodnota rozjímání a utrpení spočívá v tom, že dospívají až k neděli, nezastavují se u pátku. Trpíme a umíráme, abychom byli vzkříšeni. Myslím, že bylo prorockým gestem Benedikta XVI., když o letošní meditace požádal libanonské mladé. Jménem celého lidstva vykřičeli svou bolest, ale zároveň naději a touhu po spravedlnosti,

Říká libanonský maronitský patriarcha. V nesení kříže se během pobožnosti budou střídat zástupci blízkovýchodních národů – Sýrie a Libanonu, s představiteli dalších zemí – Číny, Indie, Brazílie a Itálie. Promluvu Svatého otce v závěru Křížové cesty vám přiblížíme v sobotu.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.