Šedesát tři nových blahoslavených, většinou mučedníků

29.3.2013 

Papež František ve středu 27.3. přijal prefekta Kongregace pro blahořečení a svatořečení a schválil dekrety, díky kterým církev brzy dostane 63 nových blahoslavených a 7 Božích služebníků.

Převažují mezi nimi dekrety o mučednictví z období španělské občanské války a perzekuce katolické církve ve třicátých letech minulého století. Týkají se celkem 58 mučedníků, zavražděných in odium fidei (z nenávisti k víře) v letech 1936-1938. Blahořečen bude také jeden mučedník nacismu – italský kněz usmrcený v Dachau – a dva mučedníci komunistických režimů 50. let – rumunský kněz O. Vladimír Ghika a maďarský laik Stefan Sándor. Mezi novými blahoslavenými je rovněž italský seminarista Rolando Rivi, kterého v pouhých 14 letech zastřelil politický komisař jedné partyzánské jednotky na sklonku 2. světové války .

Jeden dekret se týká uznání zázraku, který se stal na přímluvu Matky Marie Theresie Bonzelové. Beatifikace řeholnice z porýnského Olpe přichází jako dárek ke 150. výročí založení františkánského společenství Chudých sester stálé adorace, které se od počátku věnovalo zejména sirotkům, nemocným a chudým. Také působení jeho první představené spadá do období „kulturního boje německého národa“ proti katolicismu – františkánská řeholnice tudíž nově vzniklé společenství zaregistrovala jako společnost s ručením omezením tak, jak jí to dovolovalo pruské právo, a jako jedna z prvních žen vůbec přistoupila k obdobnému kroku.

Papež František podepsal rovněž sedm dekretů o heroických ctnostech. Přibližují k beatifikaci pět kněží (po dvou ze Španělska a Itálie, jednoho z Mexika), polského řeholníka z kongregace Misionářů oblátů Panny Marie Neposkvrněné a jednu portugalskou laičku.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.