Svatý otec preferuje penzion před papežským palácem

26.3.2013 

Přestože nutná údržba papežského apartmá ve třetím patře Apoštolského paláce již byla ukončena, papež František se rozhodl, že zůstane i nadále bydlet v Domě sv. Marty. A to až do odvolání, jak potvrdil vatikánský tiskový mluvčí O. Federico Lombardi:

V závěru dnešní ranní mše sv. Svatý otec přítomným stálým obyvatelům Domu sv. Marty velmi jednoduše vysvětlil, že zamýšlí – alespoň prozatím – zůstat a bydlet spolu s nimi. Papež se přestěhoval z pokoje, který obýval během konkláve, do většího apartmá. Je zde přijímací salón, kde má možnost se snáze setkávat s hosty. Ke své běžné dopolední činnost – tedy audiencím, setkáním se skupinami či důležitými návštěvami – již několik dní užívá přijímací prostory druhého patra Apoštolského paláce. Tedy Klementinský sál, soukromou knihovnu a další prostory, které jsou určeny právě k této úřední činnosti Svatého otce. Poté se vrací do Domu sv. Marty, kde bydlí.

O. Lombardi vysvětlil, že Svatý otec se bude i nadále obracet k věřícím z okna soukromé pracovny ve třetím patře Apoštolského paláce před nedělní modlitbou Anděl Páně. Podle vatikánského tiskového mluvčího si papež zvolil „tuto jednoduchou formu ubytování společně s dalšími kněžími a biskupy, protože chce žít prostě a normálně“. V Domě sv. Marty nastálo bydlí asi padesát duchovních, zaměstnanců římské kurie, mezi kterými je i kard. Giovanni Coppa. Během konkláve se odstěhovali, v těchto dnech se však vracejí do svých pokojů.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.