Arcibiskup Müller o ďáblu

25.3.2013 

Nesmíme naslouchat ďáblu, který nám našeptává, že nemůžeme udělat nic proti násilí, nespravedlnosti a hříchu, znělo včerejší tvítové poselství papeže Františka. Svatý otec již vícekrát o démonu mluvil, naposledy ve své nedělní homilii, pro mnohé lidi je to však zcela cizí pojem. Zeptali jsme se na něj prefekta Kongregace pro nauku víry, arcibiskupa Gerharda Ludwiga Müllera.

Je to nesmírná moc, která může panovat také nad člověkem a odvrátit jej od dobra, od cesty k Bohu. Nový zákon a v něm sám Ježíš popisují ďábla jako vraha a otce lži. Tato silná mocnost tedy stojí proti životu, proti lásce a proti pravdě. Spatřujeme síly, které často působí anonymně a jsou stěží uchopitelné, avšak navzdory tomu jsou velmi reálné.

Jsou to zejména ony síly, které z důvodů prestiže a moci rozpoutávají války s veškerým jejich bezprávím a utrpením, pokračuje arcibiskup Müller a dodává: Jsou to také falešné ideologie a měřítka, která jsou lidem nalévána do hlavy, a vedou ke katastrofálním důsledkům.

S ďáblem se proto nepojí jakási mytická představivost, jak by to možná mohlo na veřejnosti působit. Je to reálná síla, která spolupůsobí zlo a která člověka pokouší – tedy láká ke zlému.

Pokud se dáme svést ke lži a nepřátelství životu, dospíváme k útlaku a vykořisťování, zároveň však ke zpustošení vlastního života, neboť ničíme důvěru ve své bližní, říká prefekt Kongregace pro nauku víry. Toto nebezpečí pro osobní i společenský život nelze podceňovat, nýbrž je nutné mu čelit.

Jako křesťané jsme povoláni k tomu, abychom den za dnem odolávali pokušení lži a zkázy. Máme se naopak stávat vyslanci pravdy a života.

Vybízí arcibiskup Gerhard Ludwig Müller.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.