Vatikánský představitel v Praze

2.6.2004 

Na potřebu zodpovědně zajistit rozdělování globálních zdrojů poukázal zástupce Svatého stolce na ekonomickém foru Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě, které v těchto dnech probíhá v Praze. Zastoupeno je na něm 55 států.

Liberalizace a technologické změny se neukázaly pro všechny členské země Organizace stejně výhodné, uvedl prelát Ettore Balestrero z Vatikánského státního sekretariátu. V některých případech přispěly k prohloubení ekonomických rozdílů mezi jednotlivými státy i uvnitř zemí.

Představitel Svatého stolce dále upozornil, že pro zajištění hospodářského rozvoje má zásadní význam vytvoření podmínek pro odpovědné rozdělování globálních zdrojů. Je nutné zajistit lepší distribuci veřejného majetku v oblasti zdravotní péče, ochrany životního prostředí, výzkumu v zemědělské produkci a v informační technologii. Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě by měla rozvíjet programy pomoci a redistribuce, usnadňovat výměnu informací a řešení, uvedl na ekonomickém foru OPBSE v Praze vatikánský představitel.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.