Papežský erb a motto

18.3.2013 

Svatý otec František rozhodl, že si po vzoru svých předchůdců ponechá své biskupské motto Miserando atque eligendo. Stejně tak si po volbě na Petrův stolec zachoval svůj biskupský znak, upravený do aktualizované podoby, vysvětlil dnes vatikánský tiskový mluvčí O. Federico Lombardi:

Na modrém erbu je jezuitský znak, tedy Ježíšův monogram IHS v červeném provedení na paprsčité svatozáři. Pojí se k osobní situaci Svatého otce jako člena Tovaryšstva Ježíšova. Ježíšovo jméno je však platné pro všechny. Pod tímto symbolem je nalevo hvězda jako připomínka Panny Marie, která odkazuje na silnou papežovu mariánskou úctu. Napravo je další symbol, vypadající jako hrozen vína. Je to však květ nardu, připomínka sv. Josefa podle hispánské ikonografické tradice. Heslo miserando atque eligendo pochází z homilie sv. Bedy Ctihodného. Vztahuje se k povolání sv. Matouše. Ježíš vidí celníka, je k němu milosrdný, volí si ho a vyzývá jej, aby ho následoval. Miserando atque eligendo tedy znamená: Pohlédl na něj s milosrdenstvím a vyvolil si jej. Tato slova mají význam pro Bergogliovo osobní povolání.. Jedinou změnou znaku je nahrazení původního kardinálského klobouku symboly papežského úřadu, které erbu vévodí – biskupskou mitrou a Petrovými klíči stejně jako u předchozího papeže.

Úryvek ze zmíněné 21. homilie sv. Bedy Ctihodného, která je oslavou Božího milosrdenství, obsahuje denní modlitba církve o svátku sv. Matouše. Právě 21. září 1953 – ve věku 17 let – mladý Jorge Bergoglio výjimečně silně zakusil Boží přítomnost ve svém životě a povolání k řeholnímu životu. Po nástupu na biskupský stolec si Bedův výrok miserando atque eligendo vybral jako své heslo, které nyní jako papež potvrzuje.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.