Papež vzkazuje argentinským věřícím: nejezděte do Říma, dejte peníze chudým

16.3.2013 

Přizpůsobujeme se novým podmínkám, nezakrýval O. Federico Lombardi na pravidelném brífinku (15.3.). Nedostáváme předem připravené texty v různých jazycích, a tím spíše musíme pozorně sledovat, co se říká. Platíme tak trochu za tuto velkou spontánnost a přímý způsob komunikace, kterými se vyznačují první dny pontifikátu. Vatikánský tiskový mluvčí pak přiblížil denní program papeže Františka:

Požádal jsem o tyto informace ředitele Domu sv. Marty. Řekl mi, že papež přichází k jídlu až po všech ostatních kardinálech a hledá si pak nějaké volné místo k sezení. Včera v 7 hodin ráno sloužil mši sv. v kapli sv. Marty; mnozí kardinálové jej požádali o možnost koncelebrovat. Svatý otec pak pronesl krátkou spontánní homilii. Současný ředitel Domu sv. Marty dříve pracoval v kněžském domě (Domus internationalis Paulus VI.), kde byl papež při svých návštěvách Říma bydlel. Potvrdil, že jeho včerejší návštěva byla velice dojemná. Znal totiž osobně všechny zaměstnance, ptal se na jejich rodiny, děti. Všichni jej vnímají jako člověka velmi blízkého běžným lidem.

O. Lombardi potvrdil, že ještě téhož večera po zvolení papež telefonoval apoštolskému nunciovi v Argentině, arcibiskupovi Tscherrigovi.

Tyto zprávy jsou pravdivé. Papež nunciovým prostřednictvím vyzval argentinské biskupy a věřící, aby nejezdili do Říma na zahájení pontifikátu. Cesta je dlouhá a nákladná, telefonoval papež, ať namísto výdajů za cestu věřící věnují peníze na chudé. Kdo Svatého otce zná, považuje tuto výzvu za zcela normální a odpovídající jeho stylu. Apoštolský nuncius v Argentině mi dále sdělil, že v zemi vládne velmi radostná atmosféra, nesená duchem modlitby. Lidé proudí do farnosti v Buenos Aires, kde kard. Bergoglio denně sloužíval mši sv. Tamní farář uvedl, že celý den strávil ve zpovědnici. Mnozí lidé se přišli vyzpovídat po 15-20 letech, jiní zase v radosti z této velké milosti pro argentinskou církev. Argentinská církev tedy prožívá krásné okamžiky radosti a duchovního oživení.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.