O. Cantalamessa: Papežův odchod do ústraní modlitby je lekcí pro celou církev

2.3.2013 

Mezi těmi, kdo se přišli rozloučit s Benediktem XVI. na středeční generální audienci byl také kazatel Papežského domu O. Raniero Cantalamessa OFMCap. Vatikánský rozhlas se jej ptal, s jakými pocity se účastnil posledního veřejného vystoupení Svatého otce a jak přijal papežovu abdikaci:

Mé pocity se shodovaly s cítěním každého katolíka, který přišel dát papežovi sbohem, vyjádřit mu svou lásku a doprovodit ho v tomto okamžiku. Pouze Bůh a Benedikt XVI. sám musí vědět, nakolik byl tento moment protrpěný. Papežovo odstoupení jsem přijal vyrovnaně; z mnoha náznaků se dalo předpokládat. On sám napsal a vyjádřil v rozhovorech, jak se zachová, pokud jeho síly nebudou přiměřené. Věřím, že podal nezměrný příklad odpoutání od moci. Zdá se, že je mnohem snazší k moci přilnout, než se od ní odloučit. Návrat k prostému rozjímavému životu je lekcí pro celou církev. Velmi totiž kontemplaci potřebujeme. Cítí-li to papež, který pracuje pro Krista na plný úvazek, o to více by to měli vnímat druzí. Nastal čas vystoupit na horu Tábor, jak to vyjádřil Benedikt XVI.

O. Cantalamessa vzpomíná na svou dlouholetou službu papežského kazatele.

Opětovně musím obdivovat pokoru tohoto muže. Když byl kardinálem a byl zrovna v Římě, nikdy na kázáních nechyběl, seděl vždy v první řadě. A to pokračovalo i za jeho pontifikátu, byl vždy přítomen. Zastávám tento úřad 34 let a nepřestávám se tomu divit – papež, který si jde poslechnou kázání obyčejného kněze.

Papežský kazatel neustává v pastoračním doprovázení věřících, kteří nynější období mohou prožívat v určité bezradnosti.

Myslím, že tato ztráta orientace by se naopak pro církev mohla změnit v povzbuzení. Uvědomujeme si, že pravou hlavou církve je Kristus a že tudíž papežský stolec v tomto smyslu není uprázdněný. Vzkříšený Kristus žije a vede církev skrze veškerý pohyb a lidi, kteří se střídají.

O. Raniero Cantalamessa se nicméně zdráhá provést bilanci minulého pontifikátu...

Věřím, že tak záhy to nemůže udělat nikdo. Pontifikát je něco významného a jeho hodnocení vyžaduje širší prostor. Tento pontifikát šel do hloubky, zakládal se na ideích a principech. Proto nepochybuji, že jím zaseté semeno vzklíčí. Sdělovací prostředky se zaměřují pouze na vnějšek a možná dostatečně nezachytily niternost tohoto muže, která je intelektuální a duchovní. Nemá silné odstíny, je však typická pro velice hlubokou osobnost,

míní v rozhovoru pro naši rozhlasovou stanici papežský kazatel, O. Raniero Cantalamessa.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.