Poslední tisková konference pontifikátu Benedikta XVI.

26.2.2013 

Církev se připravuje v modlitbě na prožití příštích důležitých dní, upozornil přítomné novináře O. Federico Lombardi na dnešní tiskové konferenci a dodal: „Rád bych, abyste o tom přiměřeně informovali.“ Poslední brífink pontifikátu Benedikta XVI. se týkal podrobného programu závěrečných veřejných vystoupení Svatého otce a také některých detailů jeho budoucího života – titulu, oblékání, osudu papežských insignií. Vatikánský tiskový mluvčí rovněž připomněl, že všude po světě se konají děkovné mše sv. na závěr pontifikátu:

Na dnešním programu Svatého otce jako každé úterý nebyly audience, ani promluvy. Benedikt XVI. strávil den v modlitbě a v přípravách na poslední veřejná vystoupení. Tráví poslední dny ve svém papežském apartmá a připravuje se na stěhování do nového sídla, což obnáší také organizaci soukromého archivu. Dokumenty, které se týkají pontifikátu nebo ještě úřadu prefekta Kongregace pro nauku víry, budou uloženy v příslušných archivech. Osobní korespondenci si samozřejmě odveze s sebou do nové rezidence. Svatý otec v těchto dnech obdržel výjimečné množství poselství a korespondence z celého světa – jak sdělil jeho osobní sekretář Mons. Georg Gänswein, který je pomáhá papeži utřídit a seznámit se s nimi, aby na ně mohl v budoucnu odpovědět. To je tedy také jeden z aspektů těchto dní – papež přijímá projevy účasti a poděkování od mnoha lidí. Jsou mezi nimi také četné významné osobnosti či státní představitelé, kteří ve svých poselstvích vyjadřují vděčnost a blízkost.

Tiskový mluvčí Svatého stolce podrobně popsal středeční a čtvrteční program Benedikta XVI.:

Na středeční generální audienci se podle dosud odebraných vstupenek očekává nejméně padesát tisíc lidí. Audience bude probíhat jako obvykle, avšak předpokládá se, že papamobil projede širším okruhem mezi shromážděnými věřícími. Po katechezi a obvyklém shrnutí v různých jazycích nebude následovat tzv. baciamano, tedy možnost krátce osobně pozdravit Svatého otce pro vybrané účastníky audience. Nikoliv z bezpečnostních důvodů – jediným kritériem je zde jednoduchost a úcta ke všem věřícím bez jakýkoliv preferencí. Benedikt XVI. poté krátce pozdraví v Klementinském sále Apoštolského paláce hlavy států a další osobnosti, které byly přítomny na generální audienci. Budou mezi nimi slovenský prezident, který se účastí národní poutě, kapitáni regenti San Marina, představitelé Andorry a Bavorska.

Ve čtvrtek v 11 hodin dopoledne Svatý otec pozdraví kardinálské kolegium. Předpokládá se, že do 28. února se sjede velký počet kardinálů, ačkoliv přesná čísla dosud nejsou známa. Setkání zahájí krátký pozdrav děkana kardinálského kolegia a poté bude Benedikt XVI. osobně zdravit jednotlivé kardinály. Před pátou hodinou odpolední Svatý otec opustí Apoštolský palác a odletí do papežské rezidence v Castel Gandolfo. Z jejího balkonu zhruba v půl šesté večer pozdraví věřící diecéze Albano – tento pozdrav bude posledním veřejným vystoupením Svatého otce.

Ve čtvrtek v osm hodin večer nastane období uprázdněného papežského stolce, pokračoval ředitel Tiskového střediska Svatého stolce. Tato hodina se nepojí s žádným symbolickým úkonem, pouze švýcarská garda před rezidencí v Castel Gandolfo ukončí svou veřejnou službu a brána letního papežského sídla se uzavře.

Jak budeme Benedikta XVI. titulovat a oslovovat? Svatý otec si ponechá své jméno Benedikt XVI. a můžeme se na něj obracet jako na Jeho Svatost. Se souhlasem Svatého otce bylo rozhodnuto o budoucím titulu emeritní papež nebo emeritní římský pontifex. Co se týče oděvu, bude Benedikt XVI. nadále oblékat jednoduchou bílou kleriku. Nebude už nosit červené pontifikální střevíce, ale zřejmě hnědý pár bot, který dostal vloni jako dar v mexickém Leonu. Benedikt XVI. bude nosit nadále prsten, nikoliv však rybářský, který bude zničen stejně jako olověná pečeť tak, jak to předpokládá příslušná apoštolská konstituce.

V pátek 1. března – tedy první den období sedisvakance – úředně svolá děkan kardinálského sboru všechny kardinály ke společným poradním zasedáním před chystaným konkláve – tzv. generálním kongregacím. Ty mohou začít od pondělka 4. března, informoval dále O. Lombardi. Kongregace se odehrávají v nové synodní aule a sami kardinálové stanoví jejich počet.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.