Drobné změny v inaugurační liturgii římského biskupa

23.2.2013 

Drobné změny v liturgických směrnicích pro bohoslužbu inaugurace římského biskupa jsou jedním z posledních úředních aktů Benedikta XVI., který je schválil v pondělí tohoto týdne. Změny zavedené v knize Ordo Rituum pro Ministerii Petrini initio Romae Episcopi vysvětlil pro deník L´Osservatore Romano, mons. Guido Marini, hlavní papežský ceremonář. Spočívají jednak v oddělení úkonu poslušnosti jednotlivých členů kardinálského kolegia nově zvolenému papeži od samotné eucharistické liturgie během obřadů ve vatikánské bazilice a při převzetí lateránské baziliky. Tento „hold kardinálů“ proběhne před a mimo mši svatou a nikoli během ní, jako tomu bylo dříve, a budou se jej účastnit i ti kardinálové, kteří papeže nevolili. První takový liturgický úkon poslušnosti probíhá ovšem již hned po volbě v Sixtinské kapli. Na začátku inaugurační mše bude otevřen všem kardinálům.
Dále došlo k úpravě, pokud jde o určení doby a způsobu, kdy se nový papež ujme zbývajících papežských bazilik: Panny Marie Větší a svatého Pavla za hradbami. Nový papež bude moci sám rozhodnout, kdy a jakou formou bohoslužby se tak stane, tedy slavením eucharistie či liturgie hodin.
Mons. Marini dále řekl, že další změna se týká možnosti zvolit hudební repertoár mešního ordinária při inaugurační mši. Úprava zavedená Benediktem XVI. poskytuje větší svobodu, takže bude možno volit z celého bohatého repertoáru liturgické hudby církve, řekl hlavní papežský ceremonář vatikánskému deníku.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.