Přítomnost bývalého papeže ve Vatikánu bude posilou pro jeho nástupce i pro nás

16.2.2013 

V dnešní tiskové konferenci vatikánský tiskový mluvčí dále podal několik informací týkajících se poslední generální audience Benedikta XVI., která se bude konat 27.února v 10:30 na náměstí sv. Petra, kam je už není přihlášeno přibližně 40 tisíc zájemců. Poslední krátké papežovo vystoupení se však uskuteční ještě 28. února v Castel Gandolfo, kam se téhož dne v 17h odebere a kde z balkonu papežské rezidence osloví přítomné na náměstí před rezidencí. Uprázdnění Petrova stolce nastane týž den ve 20h.

Tiskový mluvčí řekl, že Benedikt XVI. zůstane v Castel Gandolfo přibližně dva měsíce. Mezitím proběhne rekonstrukce bývalého ženského kláštera ve vatikánských zahradách, který bude jeho domem. „Benedikt XVI. neuvažoval o možnosti přebývat jinde. Zdá se to nejpřirozenější, když zůstane tam, kde přes dlouhá léta sloužil církvi“ – zdůrazňuje O. Lombardi:

Myslím, že blízká přítomnost Benedikta XVI., byť zůstane v ústraní, bude velkým umocněním, velkým obohacením a významným gestem společenství a duchovní kontinuity jak pro jeho nástupce, tak pro nás všechny. Navíc pamatujme, že je člověkem, který má téměř 86 let. V takovém věku je těžké stěhovat se úplně na jiné místo a do jiného prostředí. To že zůstane ve Vatikánu, je přirozeným a zároveň z církevního a duchovního hlediska pěkným řešením.

Řekl vatikánský tiskový mluvčí, O. Lombardi.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.