Vatikánská banka má nového ředitele

15.2.2013 

Kardinálská komise dohlížející na tzv. vatikánskou banku (IOR) jmenovala nového předsedu dozorčí rady tohoto Institutu pro náboženská díla, jak se zvláštní vatikánský peněžní ústav nazývá. „Toto rozhodnutí – referuje tiskové sdělení Svatého stolce – je výsledkem hlubokého zvažování a různých rozhovorů, které uskutečnila příslušná komise kardinálů za podpory dozorčí rady. Důkladné a pečlivé jednání trvalo několik měsíců a umožnilo vyhodnotit za pomoci jisté nezávislé mezinárodní agentury různé morální a profesionální profily manažerů daného oboru.“
Sdělení zdůrazňuje, že Svatý otec zblízka sledoval celou záležitost hledání a výběru nového předsedy IORu a vyjádřil plný souhlas s rozhodnutím komise kardinálů.

Novým předsedou se stal 55letý Ernst von Freyberg z Německa, je ženatý a je členem řádu Maltézských rytířů. Je také spolu koordinátorem Sdružení organizujícího poutě do Lurd v Berlínské arcidiecézi, zakladatelem a členem Freyberg Stiftung, nadace, která podporuje katolické organizace ve Francii, Německu a Rakousku: např. jednu základní školu ve Frankfurtu a poskytuje stipendia. Kromě toho je členem dozorčí rady Flossbach von Storch AG, peněžního ústavu v Kolíně nad Rýnem, který disponuje 8 miliardami eur. Je také členem poradního sboru Manpower GmbH a má tedy široké zkušenosti v oblasti financí a vedení finančního sektoru.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.