Benedikt XVI.: Charitu nelze redukovat na humanitární činnost

15.2.2013 

„Křesťanská charita nemůže být redukována na pouhou humanitární iniciativu, protože vyjadřuje lásku samotného Boha k lidstvu“ – řekl dnes dopoledne Benedikta XVI. na audienci členů Nadace Pro Petri Sede. Charitativní nadace pochází z Belgie a jejích čtyřicet pět členů oslovil Svatý otec francouzsky:

Víra je živá realita, která musí být objevována a prohlubována, aby mohla růst. Víra musí řídit pohled i počínání křesťana, poněvadž je novým kritériem porozumění i jednání a proměňuje lidský život.

Víra tedy osvěcuje život a jeho aspekty ze specifické perspektivy a to znamená, že také způsob dosvědčování křesťanské lásky musí vycházet z tohoto vnitřního světla, řekl dále papež. Víra bez lásky nepřináší plody a láska bez víry byla byla sentimentem vydaným napospas ustavičným pochybám. Víra a láska se vzájemně potřebují, takže jedna umožňuje druhé se rozvíjet.

Křesťanskou charitu nelze redukovat na pouhý humanismus nebo humanitární iniciativu. Materiální pomoc, třebaže je nezbytná, není celá láska. Tou je účast na nabízené a sdílené lásce Kristově. Každá autentická láska je konkrétním projevem lásky Boží k lidem a stává se tedy zvěstováním evangelia.

Řekl Benedikt XVI. na setkání se členy belgické charitativní nadace Pro Petri Sedem.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.