Výstava v Andělském hradu: Putování svatého Petra

7.2.2013 

V prostorách Andělského hradu byla včera otevřena výstava nazvaná „Putování sv. Petra“ (Il cammino di Pietro) uspořádaná v rámci Roku víry. Státní sekretář, kardinál Bertone, při jejím zahájení řekl, že „krása uměleckých děl ukazujících apoštola Petra nám připomíná, že křesťanská víra není chladné a arogantní vlastnictví pravdy, ale uchvácení zjevením Boha, který je láska, a na něhož můžeme spoléhat“. Výstava, která potrvá do 1. května t.r., shromažďuje 37 obrazů z prestižních muzeí devíti evropských zemí. Kurátor výstavy don Alessio Geretti komentuje tuto iniciativu pro Vatikánský rozhlas:

Výstava není sestavena na základě konfrontace uměleckých škol, nýbrž na základě různých momentů ze života sv. Petra, a ukazuje tedy různé odstíny víry. Dalším kritériem výběru obrazů byla také různorodost vyjadřovacích prostředků, které umožní návštěvníkovi nahlédnout Petrův život z různých stran. Psané slovo, divadelní inscenace provázející trasu výstavy, filmová projekce, hudba a dynamické osvětlení vybízí nejenom ke shlédnutí obrazů, ale také k účasti na určité dramaturgii. Všechna kritéria výstavy sledují prvotní účel, kterým je strhnout návštěvníka a vtáhnout jej do velkého příběhu, který se končí výhledem z terasy Andělského hradu na kupoli baziliky svatého Petra, kde se cesta apoštola Petra končí a v jistém smyslu začíná.

Říká kurátor výstavy, na níž jsou k shlédnutí díla Luca Giordaniho, Guercina, Georgese de la Tour, Vasilije Polenova, Simona Voueta a mnoha dalších malířů a ikonopisců. Vstupné je 12,5 euro.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.