Další krok k beatifikaci Roberta Schumana

29.5.2004 

V Metách byl dnes slavnostně uzavřen beatifikační proces Roberta Schumana na diecézní úrovni. Francouzský státník, počítaný mezi otce Evropy, se narodil v Lucembursku roku 1886, studoval ve Frankfurtu, ale srdcem, jak sám říkal byl Francouz. V roce 1951 stál u zrodu Evropské společnosti uhlí a oceli, která se stala předstupněm dnešní Evropské unie. To by samo jistě k beatifikaci nestačilo ? Schuman byl angažovaným a přesvědčeným křesťanem. Jeho osobnost pro nás charakterizuje kardinál Paul Poupard, předseda Papežské rady pro kulturu:

?Schuman byl hluboce křesťanský člověk a jak se ukázalo schopný politik: byl iniciátorem evropské integrace, která nám dne připadá tak samozřejmá. Schuman dokonale odpovídá mé představě o politikovi: jeho úkolem je umožňovat nezbytné, hledět daleko a s myšlenkou na budoucnost nových generací tuto budoucnost připravovat.?

Poslechněme si nyní ukázku historického Schumanova projevu, když jako francouzský ministr zahraničí asistoval vzniku Evropské společnosti uhlí a ocele, která měla v poválečné době přispět k obnovení ekonomické rovnováhy:

?Evropa nevznikne jedním tahem, ani nebude vybudována celá najednou. Vznikne z konkrétních iniciativ, které vytvoří především faktickou solidaritu. Francouzská vláda navrhuje spojit francouzsko- německou produkci uhlí a oceli pod jednu společnou vysokou autority. Tento návrh, jehož ustanovení budou závazná pro Francii, Německo a země, které se k němu připojí, vytváří první konkrétní jádro Evropské federace, která je nezbytná pro zachování míru.?

- to byla slova Roberta Schumana z roku 1951. Slavnostnímu uzavření jeho beatifikačního procesu na diecézní úrovni předsedal biskup Metz, mons. Pierre Raffin, O.P. v kapli sester Ježíšových služebnic v Scy-Chazelles. Beatifikační proces byl zahájen 9. června 1990.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.