Syrsko-katolický patriarcha o situaci v Sýrii

19.1.2013 

Zůstaňte na Blízkém východě! S touto výzvou se na křesťany ve svém regionu obrací syrsko-katolický patriarcha Ignác Youssif III. Younan. Hlavní představitel syrsko-katolického patriarchátu, který sídlí v libanonském Charfet, v těchto dnech navštívil Řím a hovořil pro Vatikánský rozhlas:

My, blízkovýchodní křesťané, v tuto chvíli procházíme nejkritičtější fází dějin naší církve, neboť – navzdory tomu, co se prohlašuje o arabském jaru – na lidská práva se zcela zapomnělo.

Co pro vás – kromě modlitby – mohou dělat západní křesťanské komunity? Cítíte blízkost Svatého Otce?

Ano. Svatý Otec nám požehnal při své návštěvě Libanonu v září minulého roku. Vybídl nás, abychom skutečně vytvářeli svazky pravé sounáležitosti ve svobodě a pravdě, aby všechny blízkovýchodní národy mohly žít s plnými občanskými právy. Blízkovýchodní křesťané počítají s vašimi modlitbami a s vaší duchovní solidaritou. Zároveň vás vyzýváme, abyste byli odvážní a věrní křesťanským principům a hodnotám.

Mají blízkovýchodní křesťané vůbec nějakou naději, nebo vše podmiňuje aktuální politická situace, tedy především syrský konflikt?

Situace v Sýrii je katastrofální. Trpí národ – nikoliv režim, nebo ti, kdo financují opoziční hnutí. Umírají nevinní, zůstávají zranění a uprchlíci. Jsme ve stálém kontaktu s našimi biskupy, kněžími a věřícími. Opětovně vyzývám ty, kteří zde na Západě mají v rukou moc, aby zprostředkovali mír a smíření. Jak řekl Svatý otec, musíme všichni opustit násilí a hledat dialog, abychom mohli tuto zemi zachránit.

Před měsícem byla v Bagdádu opětovně otevřena syrsko-katolická katedrála, která byla před dvěma lety dějištěm teroristického útoku, při němž zemřeli dva kněží a padesát věřících. Jaký význam to mělo pro tamní komunitu?

Snažili jsme se našim věřícím znovu dodat ducha naděje, aby zůstali ve své zemi a rodných městech. Požádali jsme iráckou vládu, aby se více zasadila o občanská práva iráckých křesťanů. Všichni mají právo na respekt, nehledě k náboženské a etnické příslušnosti.

Mohl byste komentovat situaci v Egyptě, kde byla v závěru loňského roku schválena nová ústava? Muslimské bratrstvo v ní, mimo jiné, definovalo „islám jako státní náboženství“ a právo šaría jako „základní legislativní pramen“...

Skutečná demokracie nespočívá pouze v číslech. Muslimské bratrstvo se snaží ukázat, že je demokratické a respektuje druhé, bohužel však opak je pravdou. Dokud nenastolíme takový systém vlády, který dává císaři, co je císařovo, a Bohu, co je boží, problémy tu budou stále. V islámu totiž neexistuje pouze jediná interpretace práva šaría. Jako pastýři církve nechceme vstupovat do politických záležitostí, avšak naší povinností je hájit práva všech lidí. Křesťanům na Blízkém Východě proto říkám: Zůstaňte tam, kde jste. Snažte se změnit systém demokratickým způsobem, mějte odvahu uplatňovat svá práva. A doufejte stále, že pravda nade vším zvítězí!,

vybízí patriarcha syrsko-katolické církve, Ignác Youssif III. Younan.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.