Nový patriarcha katolických Koptů

18.1.2013 

Novým koptským katolickým patriarchou se stává Ibrahim Isaac Sidrak, dosavadní biskup v Minya. Biskupský synod koptské katolické církve jej zvolil 15. ledna tohoto roku. Rozhodnutí synodu dnes potvrdil Svatý otec a zároveň přijal rezignaci na úřad katolického patriarchy Alexandrie z rukou kard. Antoniose Naguiba. Nový patriarcha koptských katolíků se narodil v roce 1955, studoval v káhirském semináři a v pětadvaceti letech přijal kněžské svěcení. Doktorát z teologie získal na papežské Gregoriánské univerzitě v Římě. Po svém návratu do Egypta vyučoval dogmatiku v patriarchálním semináři v Maadi, kde se stal později rektorem. V roce 2002 nastoupil na biskupský stolec v eparchii Minya asi 250 km jižně od Káhiry, také zde byl jeho předchůdcem Antonios Naguib. V diecézi Minya žije asi pětina z celkového počtu zhruba dvou set tisíc egyptských koptských katolíků.

Pozice nového patriarchy jsou hodnoceny jako vyvážené a realistické. Na jaře tohoto roku v rozhovoru pro agenturu Apic analyzoval protikřesťanské násilí v Egyptě: Útoky tohoto typu patří do hry, jejich cílem je vyvolat chaos a odvést pozornost lidí od aktuálních problémů, např. sociálních. Když národ manifestuje, požaduje důstojnost a zlepšení svých materiálních podmínek, je nutné se uchýlit k úhybnému manévru. Režim organizuje atentáty. Muslimské bratrstvo a salafité pak využívají napětí mezi muslimy a křesťany ve svůj prospěch, uvedl Ibrahim Isaac Sidrak.

Benedikt XVI. zaslal blahopřejné poselství novému patriarchovi egyptských katolických Koptů. Jsem si jist, píše Svatý otec, že síla Krista, který ve svém Vzkříšení zvítězil nad zlem a smrtí, ve vás podnítí horlivost při vedení koptské církve. Patriarcha Ibrahim Isaac Sedrak ve svém listě papeže žádá o modlitbu za nadcházející rozhodující období v životě koptské katolické církve.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.