V Římě byl vysvěcen nový kostel

27.10.2003 

Nejaktuálnější zprávou sdělovacích prostředků v Římě je v těchto dnech zpráva o ?lodi zakotvené v sídlišti?. Tak se na první pohled jeví nový kostel ?Dives et misericordia?, Božího milosrdenství, který byl včera otevřen slavnostní mší svatou zasvěcení, kterou sloužil vikář římské diecéze kardinál Camillo Ruini v římské čtvrti Tor Tre Teste: kolosální bílá zářící loď, která se zdá jako by byla zakotvena, ale zároveň má plachty nadmuté větrem, - mezi domy periferie na východě hlavního města. Nový kostel, který včera viděly tisíce lidí a zvědavců, kteří přišli na slavnostní otevření, je již charakterizovaná jako jeden z velkých ?divů? Říma a jako model manuálů architektury. Zásluhu na tom má autor, 69 letý američan Richard Meier, který nesporným odborníkem a nositelem mnoha ocenění v oboru současné architektury, a který je například autorem nového musea v Atlantě a muzea současného umění v Barceloně.

Dnes dopoledne se Richard Meier účastnil na Fakultě architektury University La Sapienza v Římě konference. Tam mu redaktor našeho rozhlasu Alessandro de Carolis položil otázku, jaká byla hlavní myšlenka při projektu kostela na Tor Tre Teste, která mu pomohla zvítězit v konkurzu prestižních světových architektů?

"Inspirace pochází hlavně z mých častých cest do Říma, kde jsem od mých studentských let byl mnohokrát. To bylo mi umožnilo studovat a asimilovat architekturu věčného města. Architekti, které jsem osobně vždycky považoval za nejvýznamnější byli: Borromini, Bernini a Bramante. Jejich architektura je ? jedním slovem ? mimořádná! To je shrnutí zkušeností, které jsem udělal během mých procházek po Římě. Napadlo mě, že by kostel Tor Tre Teste měl být kostelem plným světla, měl by vyzařovat otevřenost a přijetí ? jako Berniniho kolonáda na náměstí Sv. Petra. Měl by to být kostel s velkým prostorem, který dá měnit podle potřeby lidí ? Všechno toto jsem měl na mysli, když jsem projektoval nový kostel," uvedl pro Vatikánský rozhlas Richard Meier.

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.