Benedikt XVI. pokřtil dvacet dětí

13.1.2013 

Sixtinská kaple je na svátek křtu Páně každoročně dějištěm mše svaté, kterou slouží Kristův náměstek, jenž zároveň několika dětem uděluje svátost křtu. Jde zpravidla o děti zaměstnanců Vatikánu. Letos jich bylo dvacet. Benedikt XVI. ve své homilii mimo řekl:

Drazí rodiče, svou žádostí o křest pro svoje děti, prokazujete a dosvědčujete svoji víru, radost, že jste křesťany a že patříte do církve. Je to radost, plynoucí z vědomí, že jste dostali od Boha velký dar, totiž víru, dar, který si nikdo z nás nemohl zasloužit, který jsme dostali bezplatně a na který jsme odpověděli svým přitakáním. Je to radost z uznání, že jsme Božími dětmi, jsme svěřeni do Jeho rukou a ocitli jsme se v náruči lásky stejně tak, jako když maminka nese a objímá svoje dítě. Tato radost, která orientuje cestu každého křesťana, se zakládá na osobním vztahu s Ježíšem, vztahu, který orientuje celou lidskou existenci. Ježíš je totiž smyslem našeho života, Ten, na kterého se vyplatí hledět, abychom byli osvěcováni Jeho Pravdou a mohli žít v plnosti. Cesta víry, která dnes pro tyto děti začíná, se proto zakládá na jistotě, na zkušenosti, že není nic většího než poznat Krista a sdílet s druhým přátelství s Ním; jedině v tomto přátelství se skutečně otevírají velké možnosti lidství a lze zakusit to, co je krásné a co osvobozuje (srov. Homilie při inaugurační mši pontifikátu, 24. dubna 2005). Kdo učinil tuto zkušenost, není ochoten zříci se svojí víry za nic na světě.

PLNÉ ZNĚNÍ homilie Benedikta XVI. je ZDE

V neděli před polednem se náměstí sv. Petra jako obvykle zaplnilo lidmi. Přišlo jich přibližně 30 tisíc, aby se vyslechli promluvu Svatého otce před modlitbou Anděl Páně.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.