Italská Charita věnovala během tří let 17 milionu euro na obnovu Haiti

12.1.2013 

Ostrovní republika si připomíná třetí smutné výročí devastujícího zemětřesení. Po následné epidemii cholery a ničivých cyklonech Sandy a Isaak nadále zůstává 360 tisíc lidí bez přístřeší. Vatikánský rozhlas telefonicky zastihl misionářku sestru Luisu dell´Orto z kongregace Malých sester evangelia Charlese de Foucauld.

Před třemi lety jsem zemětřesení prožila přímo zde v hlavním městě Port-au-Prince. Stanové tábory poblíž letiště a na hlavních náměstích už od té doby zmizely, avšak město stále ještě vypadá jako po bombardování. Naše misie je ve velmi chudé čtvrti. Vzhledem k tomu, že náš řeholní dům neutrpěl škody, otevřely jsme v něm základní školu. Byla jednou z prvních ve čtvrti, kde dosud státní školy nezahájily činnost. Nabízíme dětem také prostory k setkávání, ke hře a jiným než studijním aktivitám. Pokoušíme se – velmi skromně – přispět k tomu, aby tito lidé znovu obnovili své hodnoty a lidskou důstojnosti, aby skrze evangelium pochopili, že navzdory všem nesnázím Bůh miluje haitský národ.

Traumatizující zážitky si odnesly v prvé řadě děti, pokračuje italská řeholnice.

Když ulicí projede nákladní auto a děti uslyší ten hluk, chtěly by okamžitě vyběhnout ze třídy ven. Mají stále strach. Kromě toho se ve svých rodinách naučily žít ve zcela minimalistických podmínkách. Toto provizorium se pro ně stává normální a nemotivuje je k žádnému úsilí. Snažíme se je proto učit, že je stále možné něco zlepšovat – mít třeba v pořádku sešit, aktovku nebo školní dvůr. Dětem můžeme předat tato malá ponaučení, aby lidé znovu našli tak potřebnou energii k obnově celé společnosti a jejích hodnot,

dodává sestra dell´Orto. Právě na opětovné výstavbě hospodářství, ale i na vzdělávací a výchovné projekty významnou měrou přispívá italská Charita. Ve svém včerejším prohlášení uvádí, že její dárci v posledních třech letech investovali 17 milionů euro do celkově sto dvaceti pěti obnovných programů. Společně s lokální Charitou tak dosud pomohli více než jednomu a půl milionu lidí.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.