V evangelizaci sekulárního světa přišel čas laiků

28.5.2004 

?Boží slovo nesmí být měněno, naopak, musí zaznívat ve světě v celé své osvobozující pravdě jako slovo milosti a spásy,? napsal Svatý otec v poselství biskupům církevních provincií Indianapolis, Chicago a Milwaukee.

Jan Pavel II. ve svém listu předaném při závěrečné audienci jejich návštěvy ad limina zdůraznil povolání ke svatosti a osobní odpovědnost biskupů za Boží pravdy zjevené ve Vtěleném Slově a uchovávané v tradici církve. ?K základním prvkům dialogu církve se současnou společností musí patřit také správná prezentace, katecheze a kázání zaměřená na vztah mezi vírou a rozumem,? čteme v poselství americkým biskupům.

Jana Pavla II. píše, že je třeba obnovit misijní a prorocký rozměr celého Božího lidu, vědomě nasadit síly v evangelizaci, která posílí jednotlivé křesťany i církev jako celek, aby přinášela odvážně velké morální a duchovní poselství dnešním lidem. Zvláštní roli má evangelizace kultury, zdůrazňuje papež. Nastal totiž čas laiků, kteří mají své zvláštní a důležité povolání v evangelizaci sekulárního světa, ve všech jeho sférách od rodiny přes občanská povolání po kulturní život.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.