Modlitby z Taizé pomáhají objevit osobní rozměr tradiční modlitby církve

29.12.2012 

Evropského setkání mládeže se z České republiky účastní řádově stovky mladých lidí. Jeden z nich, Jan Bednář z Brna, se s námi podělil o své dojmy:

Účastním se setkání jako dobrovolník, jehož úkolem tu je provázet poutníky i další lidi v římských chrámech a výkladem sakrálního umění s nimi sdílet víru a podstatné otázky života vůbec.

Co podle vás přitahuje mladé lidi na setkání pořádané komunitou Taizé?

Domnívám se jsou to hlavně dvě důležité věci: společenství a modlitba. Pokud o společenství, myslím si, že mnoho mladých lidí není zcela naplněno životem ve velkoměstech či na studiích a hledají prostředí, ve kterém mohou sdílet víru. Potom modlitba zpívaných textů z Písma. Například gregoriánský chorál a žalmy není zcela snadné zanést do osobní modlitby a právě tato společenství Taizé mnoha mladým lidem pomohlo tuto modlitbu znovu objevit a díky tomu se podílet na budování společenství.

Je komunikace na těchto setkáních tvořena jenom modlitbou anebo má i další rozměry?

Určitě to není jenom modlitba. Mnozí se sem přijíždějí setkat se svými kamarády anebo poznat novou zemi a nové lidi z mnoha jiných zemí. Také zážitek být společně na jednom místě s velkým množstvím mladých lidí je nevšední a určitě také přitahuje.

Setkání tedy probíhají také mimo kostel?

Určitě. Většina času, který spolu účastníci stráví probíhá mimo kostel. Při jídla anebo při moderovaných setkáních, která probíhají ve školách, ve farnostech i na otevřených prostranstvích, kde je čas na rozhovory. Ale je tu také volný čas, který mladí lidé využívají k různým setkáním.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.