Třetina účastníků Evropského setkání mládeže hostí římské rodiny

29.12.2012 

Setkání probíhající v těchto dnech v Římě není oddělenou událostí, nýbrž součástí „poutě důvěry na zemi“, kterou před pětatřiceti lety zahájil náš zakladatel bratr Roger. Společně s mladými lidmi se snažíme prožít důvěru v Boha, tedy víru. Usilujeme o to, aby pochopili, že víra nás vede k důvěře k druhým a k budování solidární společnosti, ve které nikdo nežije uzavřen ve svém egoismu.

Těmito slovy představuje pro naše mikrofony evropskou pouť důvěry bratr John. Pochází ze Spojených států amerických a je členem komunity Taizé od roku 1974. Mladí lidé přijíždějí celoročně do Taizé, vysvětluje bratr John, avšak komunita kolem sebe nechce organizovat hnutí mládeže. Proto nabízí tato setkání na přelomu kalendářního roku ve velkých evropských městech. Umožňují mladým lidem dále prohloubit svou víru, ale zároveň se konkrétně zapojit do života místní církve, zejména farností. Pouť důvěry na zemi se v Itálii zastavila již pětkrát – dvakrát v Miláně (1998, 2005) a v Římě dokonce třikrát (1980,1982,1987). Italské hlavní město ani tentokrát nezklamalo svou pověst tradiční pohostinnosti – dveře svého domu otevřel mladým lidem dokonce starosta Alemmanno.

Nebylo vůbec jednoduché požádat římské rodiny o pohostinství pro mladé poutníky teď ve vánoční době. Tato volba života v rodinách je však zásadní, protože mladí lidé přicházejí do italského hlavního města, aby zažili zkušenost místní církve. Potřebují tedy nejenom navštívit kamenné chrámy, nýbrž se setkat také s živými lidmi. Po dlouhé práci můžeme s uspokojením říci, že třetinu z přihlášených třicet dvou tisíc mladých hostí rodiny. Další jsou ubytování v řeholních komunitách, které vlastně tvoří malé rodiny.

Jsme ekumenická komunita. Naší snahou je poukázat na neustálé hledání jednoty. Proto také zde v Římě nás podporují naši bratři z evangelické a pravoslavné církve, kteří přijali mnohé mladé poutníky, uzavírá bratr John.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.