Čtyřicet tisíc mladých Evropanů přijede na setkání pořádané komunitou Taize

27.12.2012 

Do italského hlavního města přijíždějí mladí lidé z celé Evropy – čtyřicet tisíc se jich přihlásilo na pětatřicátou pouť důvěry na zemi, kterou pořádá ekumenická komunita z Taizé. Čeká je šest dní modlitby, reflexe ve skupinách a života v římských farních společenstvích. V sobotu večer se budou modlit společně s Benediktem XVI. na Svatopetrském náměstí. Vatikánský rozhlas rozmlouval s převorem komunity, bratrem Aloisem.

Jsme velmi šťastní, že budeme moci prožít toto setkání v Římě. Již před dvěma dny přijeli dobrovolníci a pomáhají s přípravami ve farnostech a na dalších místech přijetí. Zapojují se také do nácviku zpěvů a upravují vnitřní prostory sedmi římských chrámů – čtyř bazilik a dalších tří velkých kostelů, kde se budeme setkávat k odpolední společné modlitbě.

Co pro vás znamená putovat právě do Říma, ke kořenům křesťanství?

Mladí účastníci setkání pocházejí z různých míst, ale také z různých církví – katolické, pravoslavné, protestantské. Chceme žít ve znamení Krista, který nás spojuje. Ježíš nám již daroval určitou jednotu, která je skutečná, byť není zcela naplněna. A právě ji chceme slavit zde v Římě, zejména účastí na společné modlitbě se Svatým Otcem. V sobotu v šest hodin večer k ní zveme také všechny obyvatele města. Bude to okamžik evangelijní radosti. Mnohé mladé lidi dnes tíží ekonomické problémy. O to důležitější je jít k prameni víry, který dává radost a přináší povzbuzení do budoucnosti.

Poslední večer kalendářního roku bude tradičně patřit noční modlitbě za mír a novoroční oslavě, nazvané „Festival národů“. S jakým přáním chcete vstoupit do nového roku?

Doufejme, že bude rokem hledání nových cest sdílení a míru. Modlíme se za pokoj v Sýrii a mnoha dalších místech světa, kde pokračují války a násilí. Papež Benedikt XVI. zahájil Rok víry a také my jsme zvolili pro letošek pouť k pramenům víry. Nemůžeme věřit pouze z tradice, nýbrž hledat osobní víru. Komunita v Taizé chce v nadcházejícím roce zaměřit své úsilí právě tímto směrem.

Účastníci římské pouti důvěry se rozjedou do svých domovů ve středu 2. ledna, avšak asi stočlenná delegace mládeže a bratrů z komunity Taizé se odebere ještě do Istanbulu. Navštíví zde ekumenického pravoslavného patriarchu Bartoloměje I. Kontakty komunity Taizé s konstantinopolským patriarchátem začaly v šedesátých letech minulého století návštěvou bratra Rogera u patriarchy Atenagora (1962). Vloni poprvé pozval delegaci mladých lidí a bratrů nynější nejvyšší duchovní představitel pravoslaví. Také letos bude jejich pouť pokračovat společným slavením slavnosti Zjevení Páně v sídle konstantinopolského patriarchátu.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.