K vlně mediální kritiky na adresu papežského poselství ke Světovému dni míru

17.12.2012 

K objektivní četbě papežského poselství ke Světovému dni míru vybízí vatikánský tiskový mluvčí. O. Federico Lombardi reagoval na vlnu mediální kritiky, která se zvedla v Itálii na adresu Benedikta XVI. Týkala se pasáží, ve kterých Svatý otec připomíná přirozený řád ve vztahu k manželství, koncepci lidské osoby a společnosti a péči o lidský život. Hysterickým reakcím skupinek homosexuálních aktivistů poskytla média v Itálii i několika dalších zemích nepřiměřeně velký prostor, ačkoli církev vlastně neřekla nic nového.

Nepřekvapuje to. Jde však o reakci dosti chaotickou a přehnanou, spíše hlasitou než promyšlenou. Reakci, která jakoby měla zastrašit ty, kteří by snad chtěli svobodně podporovat církevní pohled ve veřejném prostoru. Tato reakce navíc zatemnila četné aspekty papežského poselství, které jsou velice aktuální a pronikavé a měly by vést k zamyšlení a patřičné reflexi. V době šířící se nezaměstnanosti se jasné tvrzení papeže o právu na práci, které je podstatnou součástí lidské důstojnosti, působí jako poplašný signál. Vyžaduje hlubší reflexi o „modelech rozvoje“, které nás zavedly do nynější situace nedostatku zásad bratrství, solidarity a nezištnosti. Právě tyto zásady totiž zajišťují opravdu lidský rozměr hospodářského, sociálního i politického řádu.

O. Lombardi upozorňuje rovněž na papežovu připomínku potravinové krize ve světě, která je mnohem tíživější než ta finanční, na což se zapomíná. Příliš mnoho lidí umírá hlady, na což církev už téměř půl století bezvýsledně upozorňuje. Poselství Benedikt XVI. ke Světovému dni míru hovoří o „naléhavých a zásadních věcech soudobého lidstva“ – končí svůj komentář O. Lombardi. Netřeba na to zapomínat jen proto, že papež vybízí také k odporu vůči zrovnoprávnění manželství muže a ženy s radikálně jinými formami soužití.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.