Benedikt XVI. k italským olympionikům: Vaším úkolem není jen dosažení výsledků

17.12.2012 

Benedikt XVI. dnes přijal na zvláštní audienci italské olympioniky, kteří při posledním – londýnském – klání získali 28 medailí, včetně osmi zlatých. Mezi dvěma sty sportovci a zástupci Italského olympijského výboru chyběl chodec Alex Schwazer, který byl z účasti na londýnských hrách vyřazen kvůli dopingovému nálezu.

Tlak na dosažení výjimečných výsledků nesmí nikdy vést ke zkratkovitému jednání, jakým je například doping. Týmová spolupráce by sportovce měla povzbudit, aby se vyhnuli slepým uličkám. Družstvo by zároveň mělo podpořit toho, kdo uznal chybu, aby cítil přijetí a pomoc,

obrátil se papež k přítomným. Vaším úkolem však není pouhá soutěž a dosažení výsledků, pokračoval :

Každá sportovní činnost, jak amatérská, tak závodní, vyžaduje poctivost v soupeření, úctu k vlastnímu tělu, smysl pro solidaritu a altruismus. Má však také přinášet radost, uspokojení a svátek. To vše předpokládá proces lidského zrání, ke kterému náleží sebezápor, vytrvalost, trpělivost, ale především pokora. Pokoře nikdo netleská, ale právě v ní tkví tajemství vítězství.

Sportovní činnost nachází své skutečné naplnění pouze tehdy, stojí-li ve službě člověku, upozornil dále Benedikt XVI. Nemá se tudíž zaměřovat na pouhé respektování pravidel, nýbrž na celistvý pohled na člověka, který sportuje, ale zároveň potřebuje výchovu, spiritualitu a transcendentní hodnoty. Druhý Vatikánský koncil proto sport řadí ke kulturním a výchovným statkům (Gaudium et spes, 61).

Chtěl bych zdůraznit, že sportovní činnost může člověka vychovat také k duchovnímu „závodění“, tedy ke snaze o vítězství dobra nad zlem, pravdou nad lží a láskou nad nenávistí. Především pak ve vztahu k sobě samým. Každému z vás přeji, abyste zakoušeli největší radost – den po dni se zlepšovat a milovat stále o něco více,

loučil se Benedikt XVI. se zástupci italského sportovního světa.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.