Kardinál Sandri vysvětil bagdádskou katedrálu

15.12.2012 

Před více než dvěma lety byla bagdádská katedrála "Naší Paní ustavičné pomoci" terčem útoku islámských fundamentalistů. Zahynulo při něm 58 věřících, včetně dvou kněží. Včera obnovený syrsko-katolický kostel opětovně vysvětil kard. Leonardo Sandri, který je na pětidenní návštěvě Iráku. Prefekt kongregace pro východní církve shromážděným věřícím přinesl osobní pozdrav Svatého otce. Papež je nablízku katolické komunitě a prosí, aby Bůh žehnal celému iráckému národu, jeho utrpení i nadějím, řekl argentinský kardinál.
Kard. Sandri připomněl oběti teroristického útoku, které prolily krev v síle své víry. Pouze víra přemáhá tento svět, zdůraznil. Prefekt vatikánské kongregace poté vyzval blízkovýchodní křesťany ke vzájemnému společenství a svědectví. Blízký východ bez křesťanů ztrácí svou identitu – náboženští i političtí vůdci by měli tuto skutečnost pochopit, dodal.

Včera večer kardinál Sandri vyslechl vánoční koncert, který k Roku víry uspořádala arménská katolická církev – církev lidsky zkušená, neboť vytříbená utrpením, jak poznamenal ve své krátké promluvě. Vyslanec Benedikta XVI. se obrátil rovněž k křesťanům sousední Sýrie. Křesťan má vše protrpět a jít i proti proudu, jen aby zvítězila jednota, která je v Bohu, řekl kardinál a pokračoval: V Nejsvětější Trojici je náš původ a cíl našeho putování. Této věčné blaženosti a pokoje dosáhneme pouze tehdy, budeme-li je podle svých nejlepších možností budovat již zde na zemi, uzavřel.
Zítra se kard. Sandri setká v Kirkúku s chaldejskou komunitou a poslední etapou jeho cesty bude mše sv. v latinském obřadu v erbilském semináři.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.