Benedikt XVI.: Je zapotřebí vychovávat v pravdě a k pravdě

13.12.2012 

Politika by se měla více zasadit o výchovu mladých generací, řekl dnes Benedikt XVI. šesti novým vyslancům při jejich akreditaci u Svatého stolce. Papeži předali pověřovací listiny vyslanci tří afrických republik (Guinea, Niger, Zambie), dvou asijských států (Srí Lanka, Thajsko) a ostrovní monarchie Svatý Vincenc a Grenadiny. Žádný z těchto diplomatů nesídlí v Římě. Politik by měl jít občanům příkladem, poukázal Svatý otec. Vlády jednotlivých zemí by tudíž měly pracovat na upevnění své morální autority, dodal. Proto je nutné vychovávat v pravdě a k pravdě, upozornil:

Právo na výchovu ke skutečným hodnotám nesmí být odmítáno a opomíjeno. Povinnost výchovy k těmto hodnotám nesmí být okleštěna či oslabena jakýmkoliv národním nebo nadnárodním politickým zájmem.

Politika má tedy dbát na výchovu, která by zaručovala úctu ke společnému dobru a nepostrádala duchovní aspekt. Špatné fungování veřejných institucí, státních i soukromých služeb je důsledkem nedostatečné kvality výchovy a nezajištěného vzdělání, poznamenal papež.

Zásadním úkolem je proto přejít k vážnému zamyšlení nad problematikou vašich domovských zemí. Je třeba si uvědomit, že určité politické a ekonomické volby mohou zničit vaše vlastní antropologické a duchovní dědictví,

varoval Benedikt XVI. a přešel k další důležité úloze politiky, kterou má být ochrana rodiny. Současný rozvoj životních stylů a možnosti vědeckého výzkumu narušily natolik lidské, kulturní, společenské a duchovní vztahy, jako dosud nikdy v dějinách, řekl papež. Hrozí, že přirozené oblasti komunikace a společenského života nahradí sociální sítě, pokračoval. Škola a rodina již mladým lidem neposkytuje orientaci, jediným zdrojem vědění se stává digitální svět. Kromě informačních technologií však dnešní mládež především potřebuje výchovu srdce:

Společně s výchovou k přímosti srdce a myšlení mladí lidé dnes více než kdy jindy potřebují být vychováváni ke smyslu pro pracovní nasazení a k vytrvalosti v obtížích. Je zapotřebí, aby se dozvěděli, že jakýkoliv lidský skutek musí být zodpovědný a v souladu s lidskou touhou po nekonečnu. Člověk má svými činy přispívat k růstu lidstva a jeho pevnějšímu bratrství, které by nebylo svázáno pokušeními individualismu a materialismu,“

vyzýval Benedikt XVI. při dnešní audienci pro šestici nových vyslanců u Svatého stolce.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.