Co rozdělilo křesťanský východ a západ?

25.5.2004 

?Pravoslavná Byzanc a latinský Západ?, tak zní titul mezinárodní konference, která bude zahájena 26. května v misijní centru Moskevského patriarchátu. Organizátory konference je Císařské pravoslavné bratrstvo Palestiny a vědecká rada Ruské akademie věd, ve spolupráci s Moskevským patriarchátem. Konference má připomenout 950 let rozdělení východního a západního křesťanství a 800 let dobití Konstantinopole křižáky.
Podrobnosti telefonuje z Moskvy Wojciech Raiter:

?Konference se zúčastní nejvyšší představitelé ruské pravoslavné církve, členové Ruské akademie věd, představitelé Ministerstva zahraničních věcí RF, diplomatického sboru, teologové a další osobnosti veřejné života. Zvláštní pozvání byla odeslána představitelům místních pravoslavných církví, římsko-katolické církvi i dalších křesťanských vyznání.
Účastníci konference se budou zamýšlet nad příčinami a okolnostmi tragického rozdělení církve roku 1054 a následků, které přineslo pro celý křesťanský svět. Dalším tématem bude dobytí Konstantinopole při IV. Křížové výpravě a vznik Latinského impéria, jako následek rozdělení církve i soukromých zájmů účastníků výpravy. Jsou to témata, která vedou k odpovědím na otázky, co bylo skutečným důvodem rozdělení křesťanstva ? zda šlo o teologické různosti, narůstající od dob císaře Konstantina, o válku církevních a politických ambicí nebo také jiné věci.
Konference zaměřená na dávné události by měla vyvolat zamyšlení nad hlubokými duchovními problémy současného křesťanstva a rozvoje světové civilizace.?

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.