Mírová dohoda ujednána, ale genocida pokračuje

25.5.2004 

Včera byla v Nairobi oficiálně ohlášena dohoda mezi súdánskou vládou a povstalci z jihu země. K jejímu podpisu má dojít zítra v Niavasha, rovněž na území Keni. Dohoda má formálně ukončit 21-ti letou občanskou válku, která si vyžádala dva miliony obětí. Netýká se ovšem oblasti Darfur při západních hranicích Súdánu s Čadem, kde vládní vojska spolu s arabskými polovojenskými skupinami provádějí etnickou čistku. Výsledkem genocidy je doposud 30 tisíc mrtvých a více než milion uprchlíků, z nichž 120 tisíc odešlo do Čadu. Co je důvodem konfliktu jsem se zeptali novináře deníku Corriere della Sera, který odjel zmapovat situaci zblízka. U našeho mikrofonu je Massimo Alberizzi:

?Jde o válku mezi Araby a africkými kmeny v Darfuru, tedy o ty, kdo obývali tuto oblast před příchodem Arabů a před příchodem islámu. Je to válka ? jako obvykle ? motivovaná ekonomicky. Na jedné straně jsou arabští pastevci a na druhé afričtí zemědělci. Skrývá se za ní ještě další ekonomický konflikt, protože v Súdánu byla objevena nafta. Arabové páchají skutečnou genocidu. Zabíjejí Afričany bezdůvodně, ne proto, aby jim vzali úrodu.
Situace je opravdu katastrofální. Viděl jsem několik spálených vesnic. Přijedou k vesnici, obklíčí ji, zapálí, znásilní ženy, zabijí muže a unesou děti. A to všechno se děje před očima mezinárodní komunity, která se na tuhle stranu nedívá, protože ji zajímá jen Irák. Nikdo si ničeho nevšímá, nechce nic udělat. Rada bezpečnosti OSN prohlásila: ?monitorujeme, sledujeme? ? nevím ale co sledují, protože genocida je v plném proudu.? ? ze Súdánu telefonoval korespondent italského deníku Corriere della Sera, Massimo Alberizzi.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.