Den věnován bohatství Afriky

25.5.2004 

Dnešní den je na celém světě věnován Africe. Před 41-ti lety, 25 května 1963 vznikla Organizace pro africkou jednotu, transformovaná roku 2002 na Africkou unii se sídlem v etiopském Addis Abeba. Současný předseda Unie, prezident Mozambiku Joachim Chissano dnes slavnostně ohlásil vytvoření Rady pro mír a bezpečnost. Půjde o organizaci, která má po vzoru OSN usměrňovat konflikty. Podívejme se na Afriku z jiné strany. O jejím vnitřním bohatství mluví P. Renato Sesana, komboniánský misionář, který strávil 15 let v Keni a v Súdánu:

?Afrika je pro mě překrásný kontinent. A ne především díky svým přírodním krásám, ale díky kráse lidí. Lidé jsou tu vnitřně bohatí, jsou v pozitivním smyslu zakořeněni do velké tradiční kultury, která klade důraz na lidské bohatství. Když řeknete v tradičních afrických jazycích, téměř ve všech, například, že nějaké město je bohaté, rozumí se tím na prvním místě, že je bohaté díky přátelství a dobrým lidským vztahům. Téměř v žádném africkém jazyce neexistují slova, kterými jsme zvyklí popisovat ekonomickou bídu. Podobná slova odkazují na existenciální bídu, na špatné vztahy mezi lidmi. Chudý je ten, kdo nemá přátele, kdo nemá rodiče nebo nikoho, kdo by ho měl rád.
Ohromné bohatství Afriky spočívá v tomto zaměření na lidské vztahy. Jedině proto mohou chudí lidé v nairobských slamech vstávat ráno s úsměvem a být veselí, přestože nevědí, jestli ten den budou jíst. Když totiž nebude nic k jídlu, najde se nějaký přítel nebo příbuzný, který vám něco nabídne ? a když nikdo nebude nic mít, budou hladovět, ale budou spolu. Z toho se odvíjí životní optimismus, veselí i vnitřní radost. Myslím, že to patří k velké spiritualitě,? o svých zkušenostech z Afriky hovořil komboniánský misionář, P. Renato Sesana.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.