Benedikt XVI. přijal členy Anglické koleje

3.12.2012 

Benedikt XVI. dnes přijal seminaristy a představené Anglické koleje u příležitosti 650. výročí jejího založení. Pověst a význam tohoto starobylého kněžského semináře stoupl zejména po vzniku anglikánské církve a bezprostředně následujícího pronásledování katolické církve v Anglii od poloviny 16. do konce 18. století. V důsledku toho dostala tato instituce přezdívku „seminář mučedníků“, protože každý jeho absolvent, který po přijetí kněžského svěcení odešel pastoračně sloužit do své vlasti, byl při svém odhalení automaticky vystaven mučení a trestu smrti. Tuto slavnou historii připomněl Benedikt XVI. v promluvě k 70 členům, seminaristům a představeným, Anglické koleje na dnešní audienci:

Ti kdo se opravdu setkali s Kristem, nedokáží o Něm mlčet. Podobně jak to řekl svatý Petr farizeům a zákoníkům v Jeruzalémě „je nemožné, abychom nemluvili o tom, co jsme viděli a slyšeli“ (Sk 4,20). Svatý Bonifác, svatý Augustin z Canterbury, svatý František Xaverský, jehož svátek připadá na dnešek, a mnozí další svatí misionáři ukazují, že hluboká láska k Pánu vzbuzuje hlubokou touhu seznamovat s Ním také ostatní.

Je správné ctít slavnou památku 44 mučedníků – absolventů vaší koleje, kteří pro Krista prolili svoji krev, řekl dále papež a připomenul slova prvního z nich, svatého Ralpha Sherwina: „potius hodie quam cras“ – raději dnes než zítra, která pronesl, když byl dotázán, zda je ochoten odejít po studiích do Anglie.

Stejně jako malý plamínek může zapálit les, tak může věrné svědectví jednotlivců zapálit očistnou a proměňující sílu Boží lásky, aby se jako kapka oleje rozšířila na celý národ či společnost.

Řekl dnes mimo jiné Benedikt XVI. členům Anglické koleje v Římě u příležitosti 650. výročí jejího založení.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.