Cirkusový stan před Svatopetrskou bazilikou

1.12.2012 

Navzdory deštivému počasí ožilo dnes dopoledne Svatopetrské náměstí pestrobarevným průvodem cirkusových a pouličních umělců, loutkářů, kolotočářů, folklórních a dechových hudebníků. Proudili do auly Pavla VI., kde je přijal Benedikt XVI. společně s předsedou Papežské rady pro pastoraci migrantů a lidí na cestách. Právě tento vatikánský úřad totiž zorganizoval po loňské pouti evropských Romů dnešní audienci pro více než čtyři tisíce kočovných umělců z celé Evropy, ale i Ruska a Spojených států amerických.
Papež ve své promluvě ocenil veselí, kreativitu a originalitu, vlastní této velké umělecké rodině. Dokážete ohromit a vzbudit údiv, utvořit slavnost, nabídnout zdravou zábavu, dodal:

Drazí přátelé, právě díky této povaze a stylu jste povoláni k tomu, abyste dosvědčovali vaše tradiční hodnoty: lásku k rodině, starost o děti, péči o postižené a nemocné, docenění starých lidí a jejich životních zkušeností. Ve vašem prostředí se ještě uchovává mezigenerační dialog, smysl pro přátelství a týmová práce. Jsou vám vlastní přijetí a pohostinnost. (...) Vaše řemeslo vyžaduje odříkání a oběť, zodpovědnost a vytrvalost, odvahu a velkorysost : ctnosti, kterých si dnešní společnost necení, které však formovaly vaši rodinu a celé generace.

Benedikt XVI. upozornil na problémy, které s sebou nese kočovný život, a vyzval státní správu příslušných zemí k uznání sociální a kulturní funkce putujících umělců. Poukázal pak na spojitost s církví, která je též na cestách:

Církev, stejně jako vy, putuje tímto světem. Proto vás zve, abyste se účastnili jejího poslání skrze vaši každodenní práci. Důstojnost člověka se vyjadřuje také poctivým vykonáváním jeho povolání. Dalším jejím výrazem je nezištnost, která mu nepovolí, aby se dal svázat ekonomickou návratností,

řekl Benedikt XVI. v závěru dnešní audience. Pouť pouličních umělců doprovázely také tři symboly jejich činnosti – před bazilikou sv. Petra tak vyrostlo cirkusové šapitó, loutkové divadlo a historický plošinový kolotoč.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.