Prohlášení Svatého stolce k zařazení Palestiny mezi pozorovatele OSN

30.11.2012 

Svatý stolec vydal prohlášení ke včerejším hlasování na půdě Valného shromáždění OSN, díky němuž získala Palestina status nečlenského pozorovatelského státu OSN. Prohlášení vám přinášíme v plném znění:

1.Svatý stolec pozorně a přímo sledoval kroky, které vedly k tomuto důležitému rozhodnutí. Usiloval o zachování nestrannosti a jednání v souladu s vlastní náboženskou povahou a univerzálním posláním. Zároveň měl na zřeteli zejména etickou dimenzi mezinárodní problematiky.

2. Svatý stolec se dále domnívá, že dnešní hlasování má být za podpory mezinárodního společenství včleněno mezi pokusy o definitivní řešení otázky, které se týkala již rezoluce č. 181 Valného shromáždění OSN z 29. listopadu 1947. Tento dokument vytýčil právní základ existence dvou států, z nichž jeden v příštích šedesáti pěti letech nebyl ustaven, zatímco druhý již vznikl.

3. Před svým odletem z mezinárodního letiště v Tel Avivu, 15. května 2009 se v závěru své pouti po Svaté zemi Benedikt XVI. vyjádřil těmito slovy: Už žádné krveprolití! Už žádné boje! Už žádný terorismus! Už žádné války! Naopak, prolomme bludný kruh násilí. Přičiňme se o trvalý mír, založený na spravedlnosti, o skutečné smíření a uzdravení. Všichni ať uznávají, že stát Izrael má právo existovat a těšit se z míru a bezpečí v rámci mezinárodně dohodnutých hranic. Ať je stejně tak uznáno, že palestinský lid má právo na svrchovanou a nezávislou vlast, na důstojný život a svobodu pohybu. Najděme způsob, jak toto řešení existence dvou států uskutečnit, aby nezůstalo snem.

4. V linii s touto výzvou sekretář pro vztahy se státy, Mons. Dominique Mamberti, ve svém vystoupení před Valným shromážděním OSN v roce 2011 vyslovil přání, aby příslušné orgány Spojených národů přijaly rozhodnutí, které by pomohlo tento cíl konkrétně uskutečnit.

5. Dnešní hlasování projevuje názor většiny mezinárodního společenství a uznává významnější přítomnost Palestinců v rámci Spojených národů. Svatý stolec je zároveň přesvědčen, že tento výsledek není sám o sobě dostatečným řešením problémů, které v regionu existují. Přiměřenou odpověď na tyto problémy bude moci přinést pouze účinné úsilí o vybudování míru a stability ve spravedlnosti a v úctě k oprávněným tužbám jak Izraelců, tak Palestinců.

6. Svatý stolec proto opakovaně vyzval představitele obou národů, aby v dobré víře pokračovali v jednáních. Rovněž je vyzval, aby zabránili provádění činů či vytváření takových podmínek, které by byly v rozporu s jejich prohlášeními o dobré vůli a upřímném hledání takových řešení, jež by položila základy trvalému míru. Svatý stolec se dále obrátil s naléhavou výzvou k mezinárodnímu společenství, aby vynaložilo větší úsilí k hledání iniciativ, napomáhajících dosažení trvalého míru, v úctě k právům Izraelců i Palestinců. Mír vyžaduje odvážná rozhodnutí!

7. Po zvážení výsledků dnešního hlasování a se záměrem povzbudit mezinárodní společenství i přímo zainteresované strany k důraznému jednání ve prospěch výše jmenovaných cílů, Svatý stolec vítá rozhodnutí Valného shromáždění, kterým se Palestina stala nečlenským pozorovatelským státem OSN. Při této příležitosti je vhodné připomenout společné stanovisko, které Svatý stolec a Organizace pro osvobození Palestiny vyjádřily ve své základní smlouvě z 15. února 2009, směřující k podpoře uznání speciálního statusu pro město Jeruzalém. Cílem tohoto zvláštního mezinárodně garantovaného postavení Jeruzaléma je uchovat svobodu vyznání a svědomí, totožnost a povahu Jeruzaléma jako Svatého města, úctu a přístup ke svatým místům, která leží na jeho území.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.